Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pripremaju se promjene

Poslodavci traže manje bolovanja na svoj trošak, dobili i odgovor: "Prvo podmirite svoje obveze i radnicima dajte dostojne uvjete rada"

Predsjednik Hrvatskog nezavisnog sindikata Krešimir Sever (Foto: Dnevnik.hr)
Predsjednik Hrvatskog nezavisnog sindikata Krešimir Sever (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Davor Majetić iz Hrvatske udruge poslodavaca (Foto: Dnevnik.hr) Davor Majetić iz Hrvatske udruge poslodavaca (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Predsjednik Hrvatskog nezavisnog sindikata Krešimir Sever (Foto: Dnevnik.hr) Predsjednik Hrvatskog nezavisnog sindikata Krešimir Sever (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Grafika s mjestima najviše i najmanje bolovanja (Foto: Dnevnik.hr) Grafika s mjestima najviše i najmanje bolovanja (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Grafika bolovanja u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
E kad bi uskrsni zec mogao ispunjavati želje - ona od poslodavaca bila bi - manje bolovanja. Jer ih koštaju više od pet milijardi kuna na godinu. Hrvati ih sve više koriste. Najveći problem je - njihova duljina. Provjerili smo tko su rekorderi, ali i kakve se promjene mogu očekivati.

Netko češće, netko rjeđe. Statistika kaže da je broj odlazaka na bolovanje kod Hrvata u porastu. Prošle godine je bilo više od 1.160.000 slučajeva bolovanja, čak 123.404 više nego godinu prije. Prosječno trajanje bolovanja - 11 dana.

Pročitajte i ovo Ilustracija Velika promjena U Njemačkoj počeo važan eksperiment: Svi se nadaju da će njime riješiti kronični nedostatak radne snage Boris Lalovac, saborski zastupnik (SDP) ZAKONSKI PRIJEDLOZI Staje li se na kraj agencijama za dugove i što se uopće mijenja? "Vlada se oglušila na prijedlog da se prvo vraća glavnica"

Gradovi rekorderi po bolovanju su Zagreb, Čakovec, Pazin i Gospić. S najmanje bolovanja mogu se pohvaliti Virovitica, Dubrovnik i Koprivnica. Najveći problem - neopravdana duljina bolovanja.

''90% troška bolovanja ide na račun poslodavaca, to je više od 5, 6 milijardi kuna godišnje. Taj broj se nažalost povećava i to je dio oko kojeg treba raditi na ovom dijelu gdje se to zloupotrebljava'', rekao je Davor Majetić iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Zbog neopravdanih bolovanja prošle su godine opomenute 142 ordinacije. Neke su morale platiti kazne i štetu. Doktor Dragan Soldo kaže - problem je i što zdravstveni sustav ne prepoznaje ljude koji su na bolovanju.

''Jednostavno kad je čovjek bolestan, a ujedno i treba neku uslugu brže jer se treba što prije vratiti na posao, on to ne može ostvariti'', rekao je dr. Dragan Soldo iz Hrvatskog društva obiteljskih doktora.

Ali, dodaje - prva stvar koju se treba promijeniti je: ''Da se ta kratka bolovanja, dakle do pet dana ustvari dogovaraju s poslodavcem. Jer praktički nemate radne osobe u RH koja ima dijete da mu se jedanput u godini neće desiti da nešto treba za dijete ili se ne daj Bože nešto kratko razboli, nekakva viroza''.

Treba napraviti neke promjene i stati na kraj zloupotrebama, poručuju u HUP-u. Trošak bolovanja sada poslodavci snose 42 dana, a nakon toga država.

''Zemlje Europe plaćaju u prosjeku 10, 15 dana, očito tu postoji neka promjena. Treba vidjeti kako smanjiti taj broj dana koji mi plaćamo kao poslodavci'', rekao je Davor Majetić iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Poslodavci bi, kažu u Nezavisnom sindikatu, trebali prije svega pospremiti pred svojim vratima.

''O smanjivanju broja dana se može razgovarati kad podmire svoje obveze koje imaju prema radniku za plaćanje doprinosa, kad urede radniku dostojne uvjete rada - od zaštite na radu do radnoga vremena i svega drugoga i kad urede sve ono što bi bilo vezano uz to - a to su plaće, materijalna prava i sve drugo'', rekao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnog hrvatskog sindikata.

Hoće li se u novom Zakonu o zdravstvenom osiguranju mijenjati i broj dana koji plaćaju poslodavci?

Na naš konkretan upit iz Ministarstva zdravstva poručuju tek kako je rano komentirati moguće zakonsko rješenje jer se još uvijek radi na nacrtu, kad to bude gotovo dat će se u javnu raspravu i svi će, kažu, moći dati svoj prijedlog.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene