Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nikad lakše do posla

Rat za radnike: Poslodavci konkurenciji besramno kradu trgovce, onima koji dovedu još kojeg kolegu isplaćuju nagrade

Blagajna (Foto: Getty Images)
Blagajna (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images
Tko traži posao u trgovini, lako će ga pronaći. Ove se sezone traži gotovo tisuću prodavača više nego prošle godine, pa pojedini poslodavci posežu za drastičnim mjerama – konkurenciji kradu radnike.

Da nedostaje radne snage za pojedina zanimanja u Hrvatskoj, to već i vrapci na grani znaju. Ali kakve mjere poduzimaju trgovci da bi došli do radnika, otkriva praksa, naročito sada u turističkoj sezoni.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Geopolitika Vučić upozorio: "Za tri do četiri mjeseca bit će najgora situacija od Drugog svjetskog rata" Ilustracija Širenje sukoba Zlokobna najava svjetske velesile: Iran će napasti Izrael, upućeno upozorenje

Prodavači nikada lakše nisu dolazili do posla u Hrvatskoj. Za njih se trgovački lanci čak i otimaju, odnosno pojedini za prelazak dijele nagrade onima koji su doveli novog radnika.

Prema informacijama s terena, trgovci na sve načine pokušavaju doći do radnika. ''Velikim trgovcima najdraže je kad uspiju dovesti kojeg iskusnog rukovoditelja iz konkurentske tvrtke, jer to znači da će on možda uspjeti nagovoriti i radnike iz svog odjela da pođu za njim'', ispričala je Rozana Duplančić, izvršna tajnica u splitskom regionalnom uredu Sindikata trgovine, za Slobodnu Dalmaciju.

Nagrade za dovođenje radnika kreću se od 300 do 500 kuna po dovedenom novom djelatniku.

Kršenje obećanja danih pri prelasku

No Sindikat sve češće dobiva dojave o premještajima u sezonske prodavaonice, produženom radnom vremenu, kršenju prava na stanku te dnevni i tjedni odmor. Obećanja dana pri prijelazu u drugu tvrtku učestalo se krše, pa sindikalisti već broje povratnike, odnosno trgovačku radnu snagu koja se vratila starom poslodavcu.

''Ne čudi me što se trgovci na taj način otimaju za radnike'', očajna vremena donose i očajne poteze. U trgovinu više nitko ne želi zbog malih plaća, a poslodavac ih ne može povećavati zbog visokih nameta prema državi. Stalno upozoravamo da bruto plaća ne smije biti gotovo dvaput veća od neto iznosa. Kad je u pitanju sektor trgovine, najkritičnija je situacija na otocima, na kojima će pojedini trgovački lanci biti prisiljeni zatvoriti dio svojih objekata.

Ako ne uspiju dovesti radnike s kontinenta kojima onda moraju plaćati i naknadu za odvojeni život, šanse da nađu čistačice ili trgovkinje među otočnim stanovništvom male su i nikakve. Većina ih se, naime, bavi iznajmljivanjem vlastitih apartmana ili održavanjem tuđih, tako da nitko ne želi raditi u trgovini ni za plaću od 5000 kuna'', govori Vesna Ivić Šimetin, direktorica HUP-ova regionalnog ureda Split.

Potražnja za trgovcima narasla je u odnosu na prošlu godinu – u prva četiri mjeseca 2018. godine oglašeno je, preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, 7319 radnih mjesta za zanimanje prodavač, dok je u istom razdoblju 2017. godine traženo 6540 prodavača.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene