Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoće li uspjeti?

Poslodavci: 'Plaćanje unaprijed' od strane države odlična stvar!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Domaće poduzetnike koji su navikli da na naplatu dugova moraju čekati i do godinu dana razveselila je odluka Vlade da će privatnicima plaćati unaprijed! Iz Udruge poslodavaca kažu da je to dobar alat u borbi protiv nelikvidnosti koji će biti poticaj i jačem investiranju.

Proizvod tvrtke Tomislava Lekića koji daljinski očitava energetska brojila pravi je hit na tržištu. I za privatni i za javni sektor. On smatra kaže kako je plaćanje dijela obveza unaprijed od strane države jako dobra stvar jer će napokon potaknuti likvidnost sustava.

'Puno to znači u svakom slučaju. Znači postajali su krediti HBOR-a za premošćenje vremena do naplate no to sve nosi kamatu, a ovo u svakom slučaju gura poduzetnika u jednom smjeru da više ulaže', kaže Tomislav Lekić, izvršni direktor Holosys.

>> Vlada omogućuje ministarstvima i državnim tvrtkama plaćanje predujmom

Ministarstva i državna poduzeća unaprijed će plaćati 10 posto od ugovorene svote za poslove iznad 2 milijuna kuna. Mjera će trajati do 31.12.2013 godine. Udruga poslodavaca pozdravlja potez Vlade. Model će posebno pomoći tvrtkama koje će izvoditi javne radove uz energetski učinkovitu obnovu kojom država želi potaknuti oporavak. Potpredsjednik Vlade Čačić kaže da će avansno plaćanje za državu biti trošak ali da će pozitivni efekti biti jači.

U strahovitoj nelikvidnosti, koja već dugo godina muči hrvatsko gospodarstvo, plaćanje unaprijed zvuči odlično no nažalost mjera će imati ograničeno vremensko trajanje. No i privremeni avans biti će dobra škola za sve koji su godinama razvijali kulturu neplaćanja a među njima je nažalost dugo vremena bila i sama država. Nelikvidnost u Hrvatskoj prešla je 42 milijarde kuna.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene