Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tjedan pred nama je i posljednji tjedan ministra pravosuđa Ivana Šimonovića na toj funkciji. Šimonović odlazi na mjesto pomoćnika glavnog tajnika UN-a.


Upravo njemu se pripisuju najveće zasluge što je Hrvatska napokon otvorila i pregovaračko poglavlje o pravosuđu u pregovorima s Europskom unijom, a slovi kao jedan od ministara s najboljim rezultatima općenito.

Vezani članci Prosvjedi u Bejrutu - 2 Nakon 15 godina: UN-ov sud donosi presudu za ubojstvo libanonskog premijera Haririja Slika nije dostupna Šimonović prisegnuo na dužnost pomoćnika glavnog tajnika UN-a

>> Vlada predložila zakone na kojima je inzistirala akcija Želimo znati

U Vladu je došao prije 20 mjeseci. Na dan kad je ubijena Ivana Hodak. Na poziv tadašnjeg premijera - kao nestranački ministar i iznenađenje.

Sveučilišni profesor s bogatom diplomatskom karijerom, čiste biografije i bez skandala.

Ivan Šimonović šest je godina bio stalni predstavnik Hrvatske u UN-u. S predsjednikom Ivom Josipovićem Hrvatsku je zastupao u Haagu. Javnosti je postao najpoznatiji kao zamjenik tadašnjeg ministra vanjskih poslova Tonina Picule.

Zadatak nije bio lagan. Bilo je to vrijeme kad je likvidiran Ivo Pukanić, kad je zemlja bila u strahu.

'Pogodno sredstvo za uklanjanje mafije iz hrvatskog društva, nije sablja, ali ni aspirin, već skalpel', rekao je Šimonović 29.10.2008.

Skalepl je ubrzo zarezao

Smijenio je nekoliko zatvorskih upravitelja, oformio probaciju, osuđeni su profesori, diplomati, padali su osumnjičeni za korupciju. Preživio je sve, čak i iznenadan odlazak čovjeka koji ga je na mjesto ministra i postavio.

Ali, cijelo vrijeme on je očito sanjao o New Yorku. Bez pompoznih najava, eliminirao je stotinjak protukandidata i uspio.

'Bio je dobar osjećaj, ali je bila jedna knedla u grlu.Jer se naravno treba još ovdje završiti posao prije nego što se ide za New York', rekao je nakon imenovanja.

Prošlog tjedna ga je završio. Potpisao je sporazum sa Srbijom, otvoreno je i poglavlje o pravosuđu.

Najavio je da će imati ultra radno ljeto jer, već 17-tog mora se pojaviti u New Yorku. Na novo mjesto - savjetnika glavnog tajnika UN-a o ljudskim pravima - ide zadovoljan i sa smiješkom....