Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

Otkrivamo!

Posljedice korištenja e-dnevnika u hrvatskim školama...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koliko ste puta pobjegli s nastave ili prešutjeli lošu ocjenu? Tomu je došao kraj. Naime, tridesetak škola u Hrvatskoj koristi e-dnevnik u koji se upisuje sve - od ocjena do izostanka.

Profesori zagrebačke XV. gimnazije među prvima su se prebacili na e-dnevnike. Novi sustav tvrde nema mana. 'Razrednici imaju bitno manje administrativnog posla', kaže Zlatka Markušić, koordinatorica projekta.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izrazio žaljenje zbog incidenta Otac učenice koji je šakom udario profesora pušten je na slobodu Ilustracija Za vrijeme nastave Objavljeni detalji napada u osnovnoj školi, policija otkrila što će biti s ocem koji je nasrnuo na nastavnika

'Tri puta prebrajaš sate na kojima učenik nije bio i svaki put je postotak izostanaka drugačiji, a ovdje se automatizirano vidi koliko je učenik bio na nastavi, a koliko nije bio', rekla je profesorica biologije Mihaela Marceljak Ilić.

'Djeca su počela i bolje učiti, jer su se ocjene uvijek mogle vidjeti', kaže ravnateljica Veronika Javor. A drastično se smanjio broj izostanaka. 'Pao je zapravo za 30 posto', kaže ravnateljica. Roditelji, naime, po želji na e-mail dobivaju obavijest za svaku jedinicu i izostanak. 'Otprilike 75 posto roditelja odabralo je mogućnost da im se pošalje mail', kaže profesor Nikola Dmitrović.

>> Treba li djeci pomagati u pisanju zadaće?

Učenici zbog toga nisu baš presretni. 'Većina njih je reagirala loše, ali ja sam sretna i zadovoljna, jer svejedno svojim roditeljima sve govorim, tako da meni nije problem', kazala je učenica Barbara Mavrić.

Nekad je bilo otvaranje dnevnika, pa na kona padne, a danas to tehnologija radi slučajnim odabirom, kažu profesori. 'Mi smo prije znali zalizati neke stranice, recimo na sredini, pa bi onda ti učenici bili češće otvarani, pa smo mi iza ili naprijed bili sigurniji. Sad više ne, jer uređaj sve radi tako da više ne možemo utjecati', kazala je učenica Paula Škiljen.

Ova mala revolucija ipak ima više pozitivnih učinaka, pa bi za koju godinu obični dnevnici mogli postati dio povijesti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene