Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi udar na novčanike

Poskupljuje i voda: Plaćat ćemo kunu više po kubiku!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od prvog siječnja kubik vode skuplji je za kunu. Vladina je to odluka donesena još u srpnju prošle godine.

Prosječno kućanstvo potroši 20 kubika vode. To znači i veći račun za 20 kuna, a to je dodatni udar na kućne proračune. Ovo je za manje od godinu dana drugo poskupljenje vode. Podsjećamo, još u ožujku prošle godine uveden je takozvani fiksni dio cijene vode, koji se do tada nije obračunavao. Građane najviše ljuti to što je u računima najmanja stavka potrošena voda i odvodnja, a novac iz ovog poskupljenja ide Hrvatskim vodama.

Pročitajte i ovo Poskupljenje cigareta, ilustracija Udar na budžet Novo poskupljenje cigareta: Nekima cijena raste za čak 30 posto Jeste li znali - Ivan Čačić Mala škola prognoze Kako se planira ostvariti smanjenje emisije ugljika u atmosferu? Detalje otkriva meteorolog Ivan Čačić

Prosječan Hrvat na mjesec potroši 5 kubika vode. To znači da je njegov račun za vodu 5 kuna skuplji. Vlada je povisila cijene dviju naknada - za korištenje voda s 80 lipa na kunu i 35 lipa i za zaštitu voda s 90 lipa na kunu i 35 lipa. Sveukupno, kunu više po kubiku. No, građani nisu sretni. 'I da je 50 lipa, puno je. Znate kako je, mirovine su male', rekla na je gospođa Đurđa Pavlović iz Osijeka.

>> Bandić: Nisam potpisao povećanje cijene vode

Ovaj novac prikupljaju vodovodi. No, on odlazi Hrvatskim vodama. 'Obzirom da se radi o odluci koja je identična bez obzira nalazi li se vodovod u kontinentalnom dijelu Hrvatske ili Dalmaciji, ona važi za sve vodovode', rekao je Ljubomir Novoselić iz grupacije vodovoda i kanalizacija RH.

Pogledamo li jedan račun vidjet ćemo da je potrošena voda najmanja stavka. Od ukupno 93 kune, potrošena voda je 24 kune, dok su sve ostalo paušali, porezi i naknade. 'To su izvorni prihodi Hrvatskih voda. To su sredstva iz kojih se gradi komunalna infrastruktura po cijeloj Hrvatskoj', rekao je Novoselić.

Na ovaj je način Vlada građanima ponovno uzela ono što im je dala snižavanjem PDV-a na vodu pa i uzela 10 lipa više nego što je dala. Sniženjem PDV-a na 10 posto, cijena vode je pala za nekih 90 lipa po kubiku. Kratkih rukava opet ostaju građani.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene