Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BLAMAŽA SE NASTAVLJA

Distributeri plina opovrgavaju brojke Ministarstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od devet distributera kojima je Ministarstvo pripisalo povećanje cijene plina, jedan nam je rekao da su podaci države zbunjujući, a drugi da uopće neće dizati cijene. A neki nisu ni trebali biti na popisu izračuna.

Nastavlja se blamaža Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Nakon što je Nova TV u jučerašnjem Dnevniku prva objavila kako je Ministarstvo objavilo netočne podatke o poskupljenju plina za pojedine lokalne distributere, ne prestaje lavina reakcija. Distributeri se javljaju i upozoravaju da netočnih podataka ima još.

Pročitajte i ovo Eksplozija u Keniji Tragedija u Keniji VIDEO Strašna eksplozija kamiona s plinom: Ozlijeđeno gotovo 300 ljudi, među poginulima je i dijete Eksplozija u Mongoliji U glavnom gradu Mongolije VIDEO Eksplodirala cisterna sa 60 tona plina: Poginulo najmanje šest osoba

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike objavilo je, podsjetimo, da cijena plina na krapinskom području raste za 11,25 %, što nije točno. Tko će snositi sankcije za omašku koja se desila službeniku u tom ministarstvu, još uvijek se ne zna. Poznato je tek da se Ministarstvo još uvijek nije ispričalo građanima zbog iznošenja netočnih informacija. Nisu to napravili ni u današnjem priopćenju.

"Svi podaci navedeni u tablici su ispravni, osim za jednog distributera, za što smo jučer uvidjeli da je došlo do propusta prilikom obrade podataka", navelo je resorno ministarstvo u priopćenju.

Stoga smo redom krenuli nazivati distributere, da vidimo što oni kažu. Brojke Ministarstva prvi je osporio EVN Croatia Plin, kojemu je Ministarstvo pripisalo poskupljenje od 0,61 posto. "Prema našim kalkulacijama povećanje će iznositi 0,82 posto", kazao je Vlado Mandić iz te tvrtke. Na pitanje kako je moguće da se njihova kalkulacija razlikuje od one koju je poslalo resorno ministarstvo Mandić odgovara: "Ne znam, to doista ne znam, ali ovo je činjenica".

Činjenica je, kažu u Gradskoj plinari Zagreb, i da je Ministarstvo pogriješilo u izračunu za zagrebačko područje. Zanemarili su, kažu u Plinari, povećanje distributivne naknade koju je propisala HERA s početkom godine. "Kad uzmete tu analitiku u obzir i pribrojite ovu novu cijenu, novu metodologiju, i novu cijenu, nove ove uzance koji će biti od 1. travnja, dođete na 1,01", kazao je Davor Šestan iz zagrebačke Gradske plinare. Ministarstvo je, naime, objavilo kako će povećanje biti 2,66 posto.

Od devet distributera kojima je Ministarstvo pripisalo povećanje cijene plina, jedan nam je rekao da su podaci države zbunjujući, a drugi da uopće neće dizati cijene. Neki su bili bez odgovora, neki bez komentara. A neki nisu ni trebali biti na popisu izračuna.

Zelina plin bi, po podacima Ministarstva, trebao podići cijene za 0,21 posto. Oni su na to već uputili službeni demantij jer, kako kažu, ne samo da neće dizati cijene, nego oni to čak niti ne mogu napraviti budući da ne djeluju kao tržišni opskrbljivač plinom.

Kad se sve zbroji - točnost podataka o poskupljenju plina koje je poslalo Ministarstvo energetike potvrdila su nam samo dva od devet distributera - Međimurje Plin i Prvo plinarsko društvo. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene