Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rast cijene sirove kave u svijetu

Poskupljenje kave: Skuplja i do 15 posto!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvati bi uskoro mogli piti kavu skuplju i do 15 posto.

Hrvati na dan potroše pola sata ispijajući kave. Mnogi tu strast ne bi mijenjali ni za što. No, svjetske burze bilježe rekordan rast cijene sirove kave od 45 posto. Razlog je što su i Kinezi postali kavopije. Veliko tržište dovelo je do lančane reakcije i viših cijena. U Hrvatskoj će, tvrde proizvođači, kava poskupjeti do 15 posto.

Za nekoliko dana hrvatski proizvođači mogli bi izbaciti nove cijene. ‘Oštra konkurencija na tržištu i recesijom ugrožena kupovna moć potrošača natjerali su prerađivače da iskoriste sve rezerve prije nego posegnu za povećanjem cijena gotovih proizvoda. Iako je to povećanje sasvim izvjesno, nije za očekivati da će taj porast biti tako drastičan’, priopćili su iz Francka.

Pročitajte i ovo Poskupljenje cigareta, ilustracija Udar na budžet Novo poskupljenje cigareta: Nekima cijena raste za čak 30 posto Slika nije dostupna omiljeno piće hrvata ANKETA Cijene lete u nebo: Hoćete li ići u kafiće ako kava bude 20 kuna?

Ugostitelji očajni zbog pada prometa, trenutačno ne razmišljaju o povećanju cijene kave. 'Mislim da ne bi trebalo pokupiti, jer od kile kave se vadi negdje 140-150 kava i to je već dosta dobra zarada i ne znam zašto povisivati cijene', uvjeren je jedan ugostitelj. Drugi pak dodaje: 'Kod mene se to neće odrazit na cijenu'.

No netko će cijenu platiti. Očito ugostitelji. Prosječan Hrvat popije i po nekoliko šalica kave na dan, a izgleda kako poskupljenje kave Hrvate previše i ne brine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene