Opomenu ili čak ukor zbog korištenja mobitela, namjerava uvesti jedna škola na širem riječkom području. Kakva su pravila u školama i pridržavaju li ih se i kako učenici istražila je ekipa Dnevnika Nove TV.

Galerija


U jednoj riječkoj školi još prije petnaest godina upotreba mobitela strogo je zabranjena. Učenici nam kažu da su im mobiteli u torbama, ugašeni. Koristiti ih ne smiju da netko ne bi muljao sa šalabahterom.

Vezani članci Muškarac s mobitelom Baš mu se nije dalo: Da izbjegne posao, poreznik zvao samoga sebe 55 sati Homofobne izjave na bilježnicama koje su darovane učenicima Burne reakcije zbog darovanih bilježnica: "Radi se o ratnoj ikonografiji koja potiče etničku mržnju", "Ne vidimo ništa sporno"

Danas su pravila promijenjena, nema kazni, ali ni korištenja mobilnih telefona. Ušla je tako u naviku djeci ograničena uporaba mobitela pa kažu da je to u školi nepotrebno i da nije pristojno.

U OŠ Pehlin, isto tako u Rijeci, ne protive se modernim tehnologijama. "U globalnom selu živimo gdje je sve na dlanu, a kad imamo dlanovnik, sve nam je pred očima", kaže Željko Šimunić iz te škole.

U školi u Kastvu, koja broji 850 učenika pravila su slobodnija pa tako učenici iako zabrane nema, ne koriste mobitele na nastavi.

"Nije u redu prema profesorima da ako oni nešto pokušavaju objasniti mi koristimo mobitele", kaže Mara Petković, učenica 8. razreda OŠ "Milan Brozović".

Edukacijom roditelja i učenika, suradnjom učitelja i obitelji, bez prijetnji kaznama, te su škole uspjele svesti korištenje mobitela na minimum.