Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ruše crne statistike

Posjetili smo obitelj Toljanić koja ima 12-ero djece: "Svako dijete ima nešto svoje što nas sve skupa oplemenjuje“

Mnogobrojna obitelj Toljanić (Foto: InMagazin)
Mnogobrojna obitelj Toljanić (Foto: InMagazin) InMagazin
Aktualno Galerija +0 Mnogobrojna obitelj Toljanić (Foto: InMagazin) Galerija 1/1 >>
Kate, Stjepan, Ljubica, Marija, Franica, potom Zlatko i Gašpar. No tu nije kraj. Mihael, Gabrijel, Anđa, Karmen i Lucija. Svi su oni djeca istih roditelja - mame Katarine i tate Franje. Ovu složnu i vrijednu obitelji od čak 14 članova posjetila je ekipa IN magazina.

Mama Katarina i tata Franjo u svojem domu imaju jedan pravi mali razred djece - petero dječaka i odnedavno sedam djevojčica. Malena Lucija na svijet je stigla prije tri tjedna:

Pročitajte i ovo Rasprava u Saboru - 3 rasprava u saboru Jesu li vladajući nešto napravili? "Demografski tonemo, vladina strategija je mrtvo sovo na papiru" Ilustracija Ulog za budućnost Tvrtka svojim radnicima plaća 70.000 eura po bebi kako bi ih potaknula da imaju djecu

''Tko je u životu nešto isplanirao, tko to može? I zna da će se baš tako sve posložiti? Zato smo prepustili u ruke nekom drugom“, kaže Katarina Toljanić, majka ove mnogočlane obitelji.

Otac Franjo kaže da ih svako dijete oplemenjuje.

''Nije to samo ono, djeca kao broj, ajmo ih samo, kako bi se reklo, naštancat pa da ih bude. To su ljudska bića, svako dijete ima svoju osobinu, svako dijete ima nešto svoje što nas sve skupa oplemenjuje“, kaže tata Franjo.

Ruše crne statistike

I tako Toljanići iz Vrbnika na Krku ruše crne demografske brojke, osvjetljuju sliku o mnogobrojnoj obitelji, ali i životu na otoku. Naravno, ne nailaze uvijek na pozitivne komentare, ali ih i ne slušaju. Jer njihova djeca najveći su im blagoslov i potpora.

„Mi svi živimo u 21. stoljeću. Jako dobro znamo što je zaštita, što je život. Mi znamo što je život, koji su nama prioriteti, što nam je na prvom mjestu i što nam je manje važno. Nama je to u trendu, nama je to uvijek novo, svako novo dijete. I svaki novi dan je opet drukčiji, i bogatiji smo baš zbog toga“ kaže Franjo.

"Kad idemo na put, unajmimo autobus"

U njihovoj gužvi njima je najljepše. Kompliciranje je možda kada svi idu na put, jer onda, šale se, unajme autobus. Nakon nekog vremena, bilo je teško i smišljati imena, ali što ih je više, to je više i ideja. A i više očiju, pa se ne može dogoditi da se na nekoga zaboravi:

„Svako ima nekoga pod okom, svako nekoga gleda, uvijek znaš, aha, ti imaš Karmen, ti imaš kolica, to je to. Svako vodi brigu o nekome“, priča nam majka.

Protekle godine, u iščekivanju najmlađe Lucije, svi su se jednako veselili. Jer i djeca, baš kao i njihovi roditelji, vole 'gužvu'.

„Nikada nije dosadno, svi se skupa družimo, lijepo“, kaže Franica

Najstarija Kate ima 21 godinu. Muški dio predvodi Stjepan, jedini uz Katu koji je punoljetan. Zatim su tu Ljubica i Marija, Franica te Zlatko i Gašpar. Vrckasti i brbljavi blizanci Gabrijel i Mihael rado će vam ispričati zašto se sestre često svađaju:

„Zbog odjeće, jer jedna ima ormar, a svi većinom imaju isti broj. Onda kad nečiju uzme jedna, onda se posvađaju“, kaže Mihael.

Od djevojčica su najmlađe, naravno, osim tek rođene Lucije, Anđa i Karmen. A one su, šale se, njihove šefice:

Brojnost im često olakšava pregovaranje s roditeljima, ali ima tu i pregršt drugih prednosti:

„Netko nagovori nekog drugog, taj nekog trećeg, onda taj treći ide pitat mamu. Ako ne upali, ne upali, pokuša druga strana“, kaže najstarija Kata.

Šalu na stranu, njihovi roditelji ponose se svojom vrijednom djecom. Toljanići, naime, imaju vlastitu vinariju i hotel te vinograde u kojima svi pomažu:

„Imaju naviku rada, to je osjećaj da su potrebni, da netko o njima ovisi, da su bitni negdje. I nije im dosadno. Imaju isto i mobitele i igrice, ali nemaju previše vremena da budu na tome, a to je bolest današnjice“, priča majka Katarina.

„ Zasad još nije bilo nekih velikih opredjeljenja, ali računamo da ostanemo tu, posao nas sve više-manje čeka. Ako bi netko htio biti doktor, super, ali takvih još nije bilo“, govori nam Kate.

Imaju i dugoročni plan

A hoće li se 40-godišnja Katarina i 44-godišnji Franjo odlučiti i na 13. dijete?

„Sad sam friška od poroda pa se osjećam malo staro, ali nikad se ne zna“, kaže majka.

S obzirom na to da bi mogli biti itekako brojni kada unučad dođe na red, dugoročni plan ipak imaju.

„Ja sam rekla da ćemo imat jednu malu kuću gdje stanemo samo ja i on, pa ćemo odlaziti njima u goste“, zaključuje majka ove velike obitelji.

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene