Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Strukovna škola

Posao za pohvalu: Škola prodaje struju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Naša ekipa bila je danas i u jednoj školi koja je našla sjajan način kako upotrijebiti znanje i pritom dobro zaraditi. U Zadarskoj strukovnoj školi otvorili su solarnu centralu. Proizvodit će struju i prodavati je.

Regulator puni ove akumulatore, a dovoljan je pritisak na uređaj da napajanje solarnih ploča može započeti. 'Tu će učenici moći vidjeti što su, kako se spajaju fotonaponske ćelije, mjerit će na njima napon', opisuje nastavnik Ante Ivanec. 'Dosta sam toga novog naučio, dosta sam svoje znanje unaprijedio', kaže učenik Hrvoje Klarica.

Unaprijedit će škola i svoj rad. Proizvedenu struju će prodavati i na godinu zarađivati 50 tisuća kuna.'Nije mudro energiju koju proizvodite iz obnovljivih izvora energije trošit. Mudro je prodati, jer je prodate po 3,6 ili 3,9 kuna', kaže Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića Zadar.

Maturant Hrvoje brzo je shvatio prednosti solarne energije. Bicikl na električni pogon napravio je potpuno samostalno! 'Za rekreaciju po gradu i zbog stalnog poskupljenja benzina, a ovako vam se smanje troškovi, znači, jako puno. Troši se možda 10 lipa na 100 kilometara', kaže učenik Hrvoje Vrbanić.

Njegovi kolege ponose se, pak, električnim automobilom. 'Ovaj automobil je kupila škola i na njega su nadogradili solarni panel i inverter te se sad sam automatski puni', kaže učenik Ante Lukin.

Za pogon se ne moraju brinuti jer koriste prvu solarnu punionicu u Hrvatskoj!  'Ušteda bi otprilike, po ovom vozilu koje i dalje ima normalne akumulatore, mogla biti oko, recimo, 5 puta', kaže nastavnik Dubravko Jakšić.  Štednja je zadarskim srednjoškolcima najvažniji cilj. A odlazak na benzinsku postaju - dio prošlosti.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene