Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podsjetnik na strašnu tragediju

Počelo obilježavanje 10 godina od kornatske tragedije, vodički vatrogasci još "važu" hoće li odustati od puštanja lampiona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Vodicama je počelo višednevno obilježavanje 10. godišnjice od kornatske tragedije u kojoj je život izgubilo 12 vatrogasaca.

Današnjim programom u Vodicama počelo je obilježavanje 10. obljetnice Kornatske tragedije. U 10 sati u Vodice su stigli biciklisti maratonci koji su biciklirali tri dana. U Vodice su stigli jutros kako bi odali počast poginulim vatrogascima. Mnogi su rekli da su ondje stigli s posebnom emocijom.

Pročitajte i ovo Dostava pošiljaka: Ilustracija - 5 Gdje je zapelo? Je li ovo rekord? Poslali pošiljku na kratku relaciju, nevjerojatno koliko je putovala: "Čak i u vrijeme rata je pošta funkcionirala točno u dan" Slika nije dostupna GODINE PROLAZE, ODGOVORA NEMA Obljetnica kornatske tragedije: "Najviše nas boli ta spoznaja da su izgorili zbog ničega"

Na vodičkoj rivi postavljeni su portreti gasitelja stradalih na Kornatima 2007. i velika srca na koja građani mogu napisati svoje poruke. U 17 sati počinje mimohod sjećanja na kojem se očekuju članovi obitelji i brojni vatrogasci s tog područja. Mimohod počinje na vodičkoj rivi, a završava na vodičkom gradskom groblju gdje će biti položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Osim toga, u sklopu programa obilježavanja okrugle godišnjice večeras će se održati i malonogometni turnir na kojem će biti i pojedine nogometne zvijezde.

Obilježavanje Kornatske tragedije odvijat će se do 30. kolovoza, na datum na kojem je skupina vatrogasaca, većinom iz Tisnog, postala žrtvom požara na Velikom Kornatu.
 

 

Svi osim Vodica na nagovor vatrogasaca odustali od puštanja lampiona u zrak

Svi gradovi osim Vodica su na nagovor Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske odustali od namjere da se 10. obljetnica Kornatske tragedije obilježi puštanjem u zrak letećih lampiona. Predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca Goran Franković rekao je da je dogovor postignut sa svima osim s vodičkim dobrovoljnim vatrogasnim društvom.

Na nagovor Udruge profesionalnih vatrogasaca odustalo se od zajedničkog puštanja balona na splitskoj Rivi, zagrebačkom Zrinjevcu, Starom gradu u Dubrovniku, zadarskom Forumu, riječkom Lukobranu, i na Trgu kralja Tomislava u Novoj Gradiški. Odlučeno je da će se tamo održati akcija prodaje balona i lampiona za prikupljanje novaca za potrebe djece oboljele od malignih bolesti i Udrugu Krijesnica.

Franković je rekao da će se time umanjiti opasnost od ponovnih izbijanja i širenja požara, zbog čega je u Dalmaciji od proljeća do 1. listopada na snazi odluka o zabrani paljenja vatre na otvorenom prostoru. Udruga će, najavio je Franković, ponovno od Ministarstva unutarnjih poslova zatražiti da se zabrani prodaja i općenito distribucija letećih lampiona, jer predstavljaju realnu opasnost za izbijanje požara.

Predsjednik vodičkog DVD-a Ante Sladoljev rekao je da još "važu" hoće li odustati od puštanja lampiona, no napominje da u devet godina nije bilo nikakvih problema, iako je u zrak pušteno na tisuće lampiona.

Akcijom "Srce kornatsko" u nedjelju se obilježava 10. obljetnica Kornatske tragedije, a u sklopu projekta vatrogasna društva diljem Hrvatske skupljaju donacije za pomoć djeci oboljeloj od malignih bolesti. Akciju organiziraju DVD Vodice, Malonogometni klub Heroji 2007., Vatrogasna zajednica Šibensko-kninske županije, udruga Krijesnica i HNK Hajduk Split. (I.D./Š.V. /Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene