Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon kafića, tržnica, hotela i restorana - na red su došli i veliki trgovački lanci. Porezni inspektori ovih će dana krenuti u strožu kontrolu.


Osim fiskalizacije, kontrolirat će se i poštuju li veliki lanci odredbu o rokovima plaćanja dobavljačima. Ministarstvo financija ističe kako milosti - neće imati.

Vezani članci Zbog snijega i hladnoće propadaju usjevi - 4 Poljoprivrednici na mukama zbog vremenskih neprilika: "Koliko je ovaj današnji dan napravio štete, to ćemo vidjeti" Slika nije dostupna Fiskalizacija popušta: Ugostitelji, trgovci i odvjetnici opet ne izdaju račune, svaka peta prevara u Zagrebu

Čini se kako je odzvonilo ostavljanju ostatka u lipama blagajnicima, jer u blagajni ne smije biti ni lipe viška, pa problem nastaje kada kupci ne žele uzeti ostatak u lipama. ''U biti sam primijetio da čak neće uzeti više. Ima li to sad veze sa svim ovim stvarima ne znam'', rekao je Dalibor.

Osim blagajni poreznici će posebnu pozornost posvetiti plaćanju računa dobavljačima.

>>FOTO Poreznici zapečatili štandove na šibenskoj tržnici

''Mi smo već poslali jedno pismo danas prema svim trgovačkim centrima.  Oni moraju nama dostaviti dokumentaciju iz koje će bit vidljivo izvršavaju li oni svoje obveze i plaćaju li na vrijeme'', rekao je Branko Šegon, pomoćnik ministra financija.

Rok za plaćanje dobavljačima je 30 odnosno maksimalno 60 dana. Zakon je na snazi od 1. siječnja. Poreznici smatraju da je osam mjeseci dovoljno vremena za prilagodbu.

''Po nama je ovo bio jedan od glavnih generatora nelikvidnosti, zato što je bilo opća pojava da je neplaćanje nešto što je normalno. Iz tih razloga mi želimo stabilizirati taj dio poslovanja na tržištu i želimo uvesti red'', dodao je Šegon.

Nelikvidnost bi se tako smanjila za deset milijardi kuna. A kazne za prekršitelje nisu male - 50 tisuća kuna za odgovornu osobu i čak milijun kuna za poduzeće.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook