Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Poreznoj su upravi reagirali na informacije o pečaćenju jednog zadarskog kafića u čijoj je blagajni otkriveno 128 neevidentiranih kuna. Vlasnica tvrdi da je riječ o napojnicama, no Porezna se ne slaže.


Nakon što je Hrvatsku jučer obišla priča o pečaćenju jednog zadarskog kafića zbog viška od 128 kuna u blagajni, za koje je vlasnica tvrdila da su zapravo napojnice, danas je priopćenjem reagirala Porezna uprava.

Vezani članci Slika nije dostupna Kako komentirate odluku poreznih inspektora da zatvore hotel? Slika nije dostupna Porezna zapečatila 67 poslovnih prostora!

'Inspektori Porezne uprave u slučaju privremene zabrane obavljanja djelatnosti zadarskom kafiću 'Macho' vlasnice Sanje Bake, postupili su ispravno, s obzirom da su u blagajni zatekli višak novca, odnosno neevidentirani promet', navodi Porezna na početku priopćenja napominjući kako nepravilnost poput viška novca propisi ne dozvoljavaju.

>> Zadar: Inspekcija zapečatila kafić zbog viška od 128 kuna

'Usporedbe radi, u europskoj praksi, moramo istaknuti, postupanje poreznih vlasti daleko je rigoroznije nego u Hrvatskoj i upravo je željezna disciplina rezultat daleko veće odgovornosti poreznih obveznika', ističu u Poreznoj upravi.

Pojašnjavaju kako se evidentirani promet utvrđuje na temelju vjerodostojnih dokumenata i novčanog iznosa koji se u trenutku nadzora nalazi u blagajni. 'Ukoliko se u blagajni zatekne bilo kakav višak novca, koji nije potkrijepljen vjerodostojnom dokumentacijom, i dalje će se smatrati neevidentiranim prometom, te će se postupati na isti način, čak i ako je riječ o samo 10 kuna viška', stoji u priopćenju.

S obzirom da se, nastavljaju u Poreznoj, tijekom nadzora ustanovilo da pojedini porezni obveznici i dalje ne izdaju račune, posebno stranim turistima, 'molimo ih da pripaze na koji način posluju i da se pridržavaju propisa, kako ne bi ugrozili svoje poslovanje u jeku turističke sezone'.

Poreznici se žale da im pojedini porezni obveznici otežavaju rad te da su na terenu suočeni s neugodnostima, ali napominju kako i dalje imaju veliku potporu Ministarstva financija u obavljanju svog posla, kojeg od početka fiskalizacije, kažu, izvršavaju sukladno zakonima.

'Naglašavamo da će se nadzor i dalje nastaviti istim, pojačanim intenzitetom diljem Hrvatske, pogotovo na Jadranu, a od 1. kolovoza i na tržnicama', upozorava se u priopćenju.

Porezna uprava na kraju zahvaljuje građanima na aktivnom sudjelovanju u suzbijanju sive ekonomije i uvođenju reda u prometu gotovinom, te ih poziva da i dalje prijavljuju nepravilnosti kod obveznika koji ne poštuju zakone.

'Netko bi Vaš novac, namijenjen za vrtiće, bolnice i škole mogao staviti u svoj džep! Zato tražite, uzmite račun i prijavite nepravilnosti, jer, 'Bez račune, se ne računa'!', zaključuje Porezna uprava svoje današnje priopćenje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju