Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Poreznoj su upravi reagirali na informacije o pečaćenju jednog zadarskog kafića u čijoj je blagajni otkriveno 128 neevidentiranih kuna. Vlasnica tvrdi da je riječ o napojnicama, no Porezna se ne slaže.


Nakon što je Hrvatsku jučer obišla priča o pečaćenju jednog zadarskog kafića zbog viška od 128 kuna u blagajni, za koje je vlasnica tvrdila da su zapravo napojnice, danas je priopćenjem reagirala Porezna uprava.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković iz Zadra poručio: "Očekujem od dežurnih dušebrižnika i moralizatora da reagiraju na diskriminaciju i govor mržnje" Slika nije dostupna Porezna zapečatila 67 poslovnih prostora!

'Inspektori Porezne uprave u slučaju privremene zabrane obavljanja djelatnosti zadarskom kafiću 'Macho' vlasnice Sanje Bake, postupili su ispravno, s obzirom da su u blagajni zatekli višak novca, odnosno neevidentirani promet', navodi Porezna na početku priopćenja napominjući kako nepravilnost poput viška novca propisi ne dozvoljavaju.

>> Zadar: Inspekcija zapečatila kafić zbog viška od 128 kuna

'Usporedbe radi, u europskoj praksi, moramo istaknuti, postupanje poreznih vlasti daleko je rigoroznije nego u Hrvatskoj i upravo je željezna disciplina rezultat daleko veće odgovornosti poreznih obveznika', ističu u Poreznoj upravi.

Pojašnjavaju kako se evidentirani promet utvrđuje na temelju vjerodostojnih dokumenata i novčanog iznosa koji se u trenutku nadzora nalazi u blagajni. 'Ukoliko se u blagajni zatekne bilo kakav višak novca, koji nije potkrijepljen vjerodostojnom dokumentacijom, i dalje će se smatrati neevidentiranim prometom, te će se postupati na isti način, čak i ako je riječ o samo 10 kuna viška', stoji u priopćenju.

S obzirom da se, nastavljaju u Poreznoj, tijekom nadzora ustanovilo da pojedini porezni obveznici i dalje ne izdaju račune, posebno stranim turistima, 'molimo ih da pripaze na koji način posluju i da se pridržavaju propisa, kako ne bi ugrozili svoje poslovanje u jeku turističke sezone'.

Poreznici se žale da im pojedini porezni obveznici otežavaju rad te da su na terenu suočeni s neugodnostima, ali napominju kako i dalje imaju veliku potporu Ministarstva financija u obavljanju svog posla, kojeg od početka fiskalizacije, kažu, izvršavaju sukladno zakonima.

'Naglašavamo da će se nadzor i dalje nastaviti istim, pojačanim intenzitetom diljem Hrvatske, pogotovo na Jadranu, a od 1. kolovoza i na tržnicama', upozorava se u priopćenju.

Porezna uprava na kraju zahvaljuje građanima na aktivnom sudjelovanju u suzbijanju sive ekonomije i uvođenju reda u prometu gotovinom, te ih poziva da i dalje prijavljuju nepravilnosti kod obveznika koji ne poštuju zakone.

'Netko bi Vaš novac, namijenjen za vrtiće, bolnice i škole mogao staviti u svoj džep! Zato tražite, uzmite račun i prijavite nepravilnosti, jer, 'Bez račune, se ne računa'!', zaključuje Porezna uprava svoje današnje priopćenje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook