Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Broj ovisnika u porastu

Vlada ne razmišlja o dekriminalizaciji lakih droga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada ne razmišlja o dekriminalizaciji lakih droga, potvrdio je na Saborskoj raspravi o suzbijanju droga državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Ante Zvonimir Golem.

SDP-ovac Šime Lučin u raspravi je pozdravio navodnu odluku Vlade da dekriminalizaciji navodeći kako to nije nikakva legalizacija droga. Ipak, državni tajnik je te navode opovrgnuo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rutinska kontrola Zaustavila ga policija, a nakon provjere oduzeli mu auto i ispisali ogromnu kaznu Zaplijena marihuane u Kaštelima Zaplijena u Kaštelima Spazio policiju pa krenuo bježati: Nije stigao daleko, a kod sebe je imao veću količinu droge

U odnosu na 2008. godinu u 2009. broj liječenih ovisnika o drogama porastao je za 6,2 posto. Prema Izvješću o provedbi Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja droga u Hrvatskoj u registar Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u 2009.godini upisano je 29.120 osoba liječenih ovisnika o drogi od kojih je njih 7.773 bilo na tretmanu u sustavu zdravstva. Njih 1.463 na liječenju je bilo prvi put. Među županijama koje imaju najveći broj liječenih prva tri mjesta zauzimaju Istarska županija sa 573 osobe, zatim Zadarska sa njih 517 i Grad Zagreb sa 421 liječenom osobom.

Unatoč poraznim statistikama državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Ante Zvonimir Golem izrazio je zadovoljstvo zbog smanjenja smrtnih slučajeva od posljedica droge za 23,3 posto. Dok je 2008.godine preminulo 113 osoba prošle godine ta brojka smanjila se na 89. Kako je naveo Golem prosječna dob uzimanja opojnih sredstava u Hrvatskoj je 16 godina i to prvog liječenje u prosjeku prođe šest do sedam godina, a na odvikavanju je prošle godine bilo 1.137 ovisnika što je za 11,7 posto manje nego 2008.godine. Među prijavljenim osobama za zlouporabu droga, kojih je lani bilo 5.019, nalazi se i 5,8 posto maloljetnika.

>> Sve manje prijava zbog 'jointa', a sve više liječenih

>> Skupini krijumčara heroina ukupno 62,5 godine zatvora

Prema riječima Golema nastavljena je i provedba Projekta resocijalizacije ovisnika o drogama na koji je dosad utrošeno 4 milijuna kuna. U sklopu Projekta izvršava se profesionalno usmjeravanje i procjena radne sposobnosti za 167 liječenih ovisnika. Njih 78 uključeno je u obrazovanje i školovanje, dok je zaposlen 41 ovisnik. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene