Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasna navika

Poput droge: Jeste li i vi ovisni o Facebooku?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Facebook svaki dan ima sve više korisnika. U Hrvatskoj svoj profil ima svaka četvrta osoba.

No, kod mnogih to počinje prelaziti u ovisnost. Za Filipa Lončara Facebook više nije razonoda već problem. Postao je Facebook ovisnik. 'Fakultet je počeo trpjeti, prosjek se dosta snizio, jedan semestar sam jedva prošao, izgubio sam posao, prestao sam trenirati tenis jer su treninzi bili ujutro, a ja sam dosta noći znao provoditi na chatu, gledajući slike, svejedno, i počeo sam shvaćati da se to sve otima kontroli', rekao je Filip Lončar.

I otelo se. 'Dogodio mi se period kada nije prošao dan, da nije prošlo pet minuta da nisam otišao na Facebook provjeriti što se događa, što ima novo', rekao je Filip. Doktor Ante Bagarić smatra kako je ovisnost o Facebooku opasna. 'Osoba živi u jednom svom svijetu koji je virtualno sagrađen. On se ne testira u realnosti i vrlo malo živi u realnosti i njezin povratak u realnost može biti za nju i za sve druge vrlo bolan', rekao je psihijatar Bagarić.

Broj Filipovih virtualnih prijatelja popeo se na tri tusuće, a pravih prijatelja bilo je sve manje. Odlučio je deaktivirati profil, ali nije dugo izdržao. 'Uspio sam izdržati jedno četiri mjeseca bez njega, ali onda sam se osjetio izoliran na taj način što ga nemam', ispričao je Filip. A kako se izliječiti, skinuti i prestati biti ovisan? Metode su konzervativne, ali pomažu.

'Dobro je nakon sat, dva na Facebooku prošetati pola sata. Nazvati prijatelja ili pričati s nekim. Tako nestaje magija virtualnog svijeta i tako se izjednačava i osoba može upravljati i virtualnim i realnim svijetom. Razgovarati s kolegama', rekao je dr. Bagarić. Ovisni o Facebooku mogu postati i mladi i stari. Iako ima određenih prednosti i olakšava socijalni kontakt pazite, jer, Facebook je droga.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene