Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prenose ih glodavci

Poplavljena područja su u opasnosti od zaraza!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanovnike poplavljenih područja muči problem pitke vode, a postoji i opasnost od zaraza koje prenose glodavci. Hrvatski zavod za javno zdravstvo upozorava da se ne pije voda iz bunara koju je teško kontrolirati i koja prilikom poplave može biti onečišćena.

Voda u javnim vodovodima je sigurnija, ali pojedine općine ipak su preporučile mještanima da vodu ne piju. Patnje poplavljenih područja dijele i u Drenju Brdovečkom. Uz vodu život im zagorčavaju miševi, štakori, voluharice, različiti glodavci prenosioci zaraza.

Pročitajte i ovo Dijana Mayer, epidemiologinja HZJZ i Barbara Štrbac, reporterka Dnevnika Nove TV Pripazite Sve je više gripe, a nismo se riješili ni korone ni hripavca: Što napraviti u slučaju bolesti i kada posjetiti liječnika? Ilustracija Raste broj zaraženih U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne"

‘Za vrijeme dolaska vode, sve je to bježalo ispred vode. Puno je bilo tih velikih štakora i miševa, koji su bježali pod vodom. Apsolutno da se bojimo zaraza. Sigurno bi se trebali dići iz tih služba i napraviti deratizaciju’, smatra stanovnik Dragovan Đorđević. Voda i glodavci ne smetaju jedino djeci, koja zbog poplave nisu mogla u školu.

Epidemiolozi upozoravaju da kako bi se izbjegle zaraze treba pripaziti na higijenu. ‘Ostaje rizik od nekih bolesti koje se prenosi preko nekih životinja odnosno njihovih izlučevina. Najpoznatija je leptospiroza, bolest koja se veže uz životinje’, rekao je Borislav Aleraj iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Josip Šimunić očajan kao i drugi mještani, od sinoć je i bez pitke vode. ‘Imamo kupljenu vodu, ali da vam pravo velim, nismo niti žedni niti jedemo niti pijemo’, rekao je Šimunić.

>> Podzemne vode izviru kod Doma odbojke na Savi

U poplavljenim područjima bolje je ne piti vodu iz bunara, sigurnija je javna vodoopskrba. ‘Nastojanje da se održi čistoća ruku prije nego se ide nešto jesti i kad se dođe do pripreme hrane, sve što je dobro skuhano i pečeno i u takvim nepovoljnim uvjetima će biti sigurno’, kaže Aleraj. Pitku vodu mještanima je dostavio Crveni križ, ali njima je sada veća briga riješiti se one u kućama.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene