Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čamcem obišao stanovništvo

Poplavljen Kosinj obišao potpredsjednik Vlade Uzelac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poplavljeno područje Kosinja u Lici, koje je već 16. dan prometno odsječeno, a još je poplavljeno 30-ak kuća, obišao je danas potpredsjednik Vlade RH Slobodan Uzelac sa suradnicima.

Pošto je čamcem obišao najveći dio poplavljenog područja, izjavio je da će se čim se voda povuče, a to je po procjenama za desetak dana, početi utvrđivati štete, a zatim će početi i sanacija. Vlada će s Hrvatskom elektroprivredom i drugim subjektima analizirati je li se mogla izbjeći poplava takvih razmjera, izjavio je Uzelac. Na pitanje zašto se ne ostvari projekt izgradnje akumulacije Kosinj 2, čime bi se trajno izbjegle takve elementarne nepogode, odgovorio je kako mu je 'poznata ta ideja', ali s tim se, kako je rekao, 'treba krajnje ozbiljno pozabaviti, i to u suradnji sa stanovništvom'. U taj projekt, dodao je, 'treba ići tek kada se sagledaju interesi ljudi i ako se oni poklapaju s javnim interesom'.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

Odgovorne službe poduzele su sve mjere

Potpredsjednik Uzelac obaviješten je i o mjerama koje u opskrbi stanovništva svaki dan provode Stožer za obranu, Crveni križ, Civilna zaštita i državna služba spašavanja.U Perušiću je spreman prostor za evakuaciju ako zatreba, danas je dopremljeno još nekoliko agregata za kućanstva, organizirana je doprema svjetiljki, vode i drugih potrepština. Sve ekipe koje su uključene u mjere zaštite od poplava u Kosinju pohvalio je ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Trut, koji je odbio medijske špekulacije da je na terenu trebala biti angažirana i vojska. Procjena struke jest da su odgovorne službe poduzele sve potrebne mjere i ostaju do potpunog povlačenja vode jer one najbolje poznaju teren, istaknuo je.

'Za sve ostale ovdje bi bilo opasno raditi, pa i ploviti po poplavljenom području', rekao je Trut. U protekla tri dana voda se na poplavljenom području povukla više od metra, a početkom sljedećeg tjedna na teren izlazi povjerenstvo za utvrđivanje šteta, koje je trenutačno teško procijeniti, ali sigurno neće biti manje od 50 milijuna kuna, rekao je načelnik perušićke općine Ivan Turić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene