Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rezultati popisa stanovništva otkrili su da u Hrvatskoj postoji višak od pola milijuna birača.


U nekim županijama čak ima više birača nego stanovnika. Prema popisu stanovnika u Hrvatskoj ima 4,29 milijuna, a onih s pravom glasa čak 4,09 milijuna. S obzirom da mlađih od 18 godina te osoba s oduzetom poslovnom sposobnošću ima oko 900 tisuća, lako je izračunati kako bi birača zapravo trebalo biti oko 3,4 milijuna. Iz oporbe poručuju da su višak birača oni ljudi koji bi trebali biti prebačeni u izbornu jednicu za dijasporu.

Vezani članci Branko Bačić Manjine blokirale HDZ-ov zakon, Bačić ustvrdio: "Žele izjašnjavanje na dva materinja jezika, a to za nas nije prihvatljivo" Novi popis stanovništva iduće godine - 5 Slijedeće proljeće dobit ćemo novi popis stanovništva – koštat će 177 milijuna kuna, a dijelom će se provoditi preko interneta

'Radi se dakle o građanima koji nesumnjivo imaju pravo glasa ali ne u izbornim jedinicama u Hrvatskoj nego u izbornoj jedinici za dijsporu. Govorimo isključivo o izbornom pravu koje je na neki način zloupotreba šrema onim građanima koji stvarno žive u jedinicama lokalne samouprave', kaže Arsen Bauk iz SDP-a.