Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preliminarni rezultati

Popis stanovništva otkrio: U RH višak od pola milijuna birača

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rezultati popisa stanovništva otkrili su da u Hrvatskoj postoji višak od pola milijuna birača.

U nekim županijama čak ima više birača nego stanovnika. Prema popisu stanovnika u Hrvatskoj ima 4,29 milijuna, a onih s pravom glasa čak 4,09 milijuna. S obzirom da mlađih od 18 godina te osoba s oduzetom poslovnom sposobnošću ima oko 900 tisuća, lako je izračunati kako bi birača zapravo trebalo biti oko 3,4 milijuna. Iz oporbe poručuju da su višak birača oni ljudi koji bi trebali biti prebačeni u izbornu jednicu za dijasporu.

Pročitajte i ovo Izbori na selu; ilustracija Politika (ne)jednakosti Nemaju svi jednake mogućnosti doći do birališta: Kome je važan glas onih koji žive u selima kojih nema ni na karti, bez autobusa i ceste? Hrvatska - izborne jedinice karta MALA ŠKOLA IZBORA Znate li kojoj izbornoj jedinici pripadate?

'Radi se dakle o građanima koji nesumnjivo imaju pravo glasa ali ne u izbornim jedinicama u Hrvatskoj nego u izbornoj jedinici za dijsporu. Govorimo isključivo o izbornom pravu koje je na neki način zloupotreba šrema onim građanima koji stvarno žive u jedinicama lokalne samouprave', kaže Arsen Bauk iz SDP-a.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene