Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pooštravaju se uvjeti držanja opasnih pasa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izmjenama Pravilnika o opasnim psima, koje je Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja ovih dana uputilo u javnu raspravu, pooštravaju se uvjeti držanja niza pasmina, a po prvi se puta u kategoriju opasnih pasa svrstavaju sve pasmine tipa "bull" te njihovi križanci.

Opasnima se, osim "bullova", smatraju svi psi bilo koje pasmine koji su ničim izazvani napali čovjeka ili drugog psa i nanijeli im tjelesne ozljede ili ih usmrtili.

Pročitajte i ovo Ilustracija Neujednačena primjena Policija oduzela 1148 vozila: U nekim dijelovima Hrvatske ćete proći gore, evo o čemu to ovisi Uvođenje reda u Splitu - 4 Otvorena sezona uriniranja Pokušavaju uvesti red među razuzdane turiste: Svima koji ne poštuju pravila prijete velike kazne

Oznaku "opasan" morat će nositi i svi psi koji su zatečeni u organiziranoj borbi s drugim psima ili su u tu svrhu uzgajani i dresirani.

Promjene se, osim pasa, tiču i vlasnika, pa tako izmjenama Pravilnika vlasnici opasnih pasa neće smjeti biti mlađi od 21 godine. Do sada je bilo omogućeno da takve pse posjeduju svi punoljetni građani, ali su i ranije morali biti nekažnjavani i radno sposobni.

Novim se pravilnikom predlaže da vlasnik opasnog psa ne smije biti osuđen za mučenje životinja, nedjela protiv "života i tijela čovjeka", zlouporabu droga ili kaznena djela koja u sebi sadrže elemente nasilja.

Isto tako, kao rizične osobe u čijim bi rukama opasan pas mogao biti zloupotrebljen navode se i uživatelji alkohola, droga i omamljujućih sredstava, osobe poremećenih obiteljskih odnosa te agresivnog ili ekscentričnog ponašanja.

O opasnosti određenog psa odlučivat će veterinarski inspektor, a vlasnici će ih će ih, kao i do sada morati čipizirati i kastrirati. U šetnju će i dalje smjeti samo s brnjicom, dok će ostatak dana morati provoditi iza zaključanih vrata, odnosno u prostorima iz kojih ne mogu sami izaći.

Najstroža kazna - eutanazija - predviđena je jedino u slučaju da usmrte čovjeka.

Za razliku od starog Pravilnika koji je na snazi od 2005. iz novog je izbrisana kategorija "moguće opasan pas". U tu su kategoriju, naime, osim službenih pasa (na kojega se odredbe novog Pravilnika ne primjenjuju) spadali svi "bullovi" iz kontroliranih uzgoja, sada ocijenjeni kao "opasni".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene