Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Požar u Rupotini kod Klisa vatrogasci su ugasili u utorak u 07:30 sati. Izgorjelo je 10 hektara niskog raslinja, makije, drače i borove šume.


Oko 10 hektara niskog raslinja, makije, drače i borove šume izgorjelo je u požaru u Rupotini kod Klisa koji su vatrogasci ugasili u utorak u 07:30 sati, doznaje Hina u Županijskom vatrogasno-operativnom centru (ŽVOC) Split.

Vezani članci Policija, ilustracija Pljačke se samo nižu: Iz pošte u Splitu uz prijetnju pištoljem ukraden novac Dronovi omogućavaju pregled situacije vatrogascima i na mjestima koja im nisu dostupna Svaka sekunda, ali i svaki dron je bitan! Kako će vatrogascima koristiti udvostručena DRONacija u akcijama spašavanja

Na području Rupotina, naselja u blizini Splita, u ponedjeljak je buknuo požar, javlja Dalmatinski portal. Plamen se vidio iz Splita. Vatrogasci su odmah izašli na teren s desetak vatrogasnih vozila te počeli braniti obližnje kuće od plamena.

"Počelo je odmah pokraj ceste, uz vjetar se vatra odmah počela širiti prema gore. U blizini su bile dvije-tri kuće, a vatrogasci kada su došli, prvo im je bilo na pameti kako da njih spase. Na svu sreću, u tome su uspjeli", kazao je za Dalmatinski portal vozač lokalnog autobusa koji se ondje zatekao neposredno nakon izbijanja vatre.

Vatra je bila usmjerena u suprotnom smjeru od kuća u Rupotinama, prema Klisu, a vatrogasna vozila raspoređena su uz rubove cijelog požarišta. Situacija je ubrzo stavljena pod kontrolu i vatrogasci su nadgledali požarište da se vatra ne bi ponovno razbuktala.

No, vjetar je potom ojačao pa se plamen počeo širiti prema Klisu i zaprijetio je prvim kućama, javlja Dalmatinski portal. Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković za N1 je potvrdio da je na terenu trenutno oko 70 vatrogasaca s 20 vozila. Požar gase Javna vatrogasna postrojba Split te dobrovoljna vatrogasna društva iz okolice Klisa. "Ako bude bude potrebno, dovest će se dodatne snage. Idemo na to da se spriječi širenje vatre", poručio je Tucaković.

Kasno navečer lokalni medij javili su da je počela padati kiša, koja bi trebala pomoći vatrogascima, što se i dogodilo. Nakon toga je načelnik Klisa Jakov Vetma na Facebooku objavio video požara uz poruku: "Hvala Bogu na kiši. I hvala svim vatrogascima".

Podsjetimo, splitska policija zajedno s forenzičarima iz zagrebačkog Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" već par dana istražuje uzroke velikog požara u okolici Splita, a u otkrivanju istine trebala bi im pomoći i snimka kamere iz sustava videonadzora šumskih požara postavljene kod Omiša, doznaje se od visokog policijskog izvora.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji još ima aktivnih požara koji se gase i prate i to na području Vrlika – Otišić, Bitelić – Ravno Vrdovo te Lećevica – Uble.