Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Korisno

Pomoć mladima u pronalasku posla

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je jedan od europskih rekordera po nezaposlenosti mladih, a posebno je teško mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Njih stotinjak ovih dana uči kako pisati životopis i razgovarati s potencijalnim poslodavcima.

Dalibor je od malena bez roditeljske skrbi. Nedavno je maturirao, a već je dobio prve ponude za posao. 'Zvali su, rekli da imam ponudu, mogu se javiti njima dosta, ima ih više ponuda, ne samo jedna', kaže Dalibor Kejić iz Osijeka. Najprivlačnija mu je ponuda jednog trgovačkog centra. No uz rad, Dalibor namjerava nastaviti i školovanje.

'Nekako je lakše što se imaš kome obratiti, ako odem u Zagreb na fakultet znam da se nekome mogu obratiti tako da svima bi bilo lakše, ne samo meni', iskren je Dalibor.

Projekt Iz doma na svoje olakšat će život djevojkama i mladićima poput Dalibora. 'Svake godine napušta oko stotinjak mladih Domove za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a mi očekujemo, to jest nadamo se da će biti zaposleno oko pedesetak', kaže Anita Juka, Otvorena medijska grupacija.

Da je djetetu iz doma mnoga vrata teže otvoriti, svjestan je i Dalibor. 'Svi su uvijek mislili, imaju neko krivo razmišljanje za dom zato što čim se kaže dom da je to nešto loše, da su to djeca s lošim ponašanjem', kaže Dalibor.

Naučiti kako se predstaviti u najboljem svjetlu puno im znači. Pomoći će i prva europska online burza rada za mlade iz domova. 'Tamo budući poslodavci mogu pronaći profile budućih zaposlenika koji njima odgovaraju', kaže Anita.

S ovakvom podrškom Dalibor ne brine za budućnost.'I uz pomoć svih ja mislim da ću uspjeti u životu, šta god rekli mene nije briga šta drugi, ja gledam svoj život', kaže Dalibor. Uz osiguran posao, život će mu biti barem malo lakši. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene