Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vukovarska groblja od ranog jutra posjećuje velik broj Vukovaraca koji na današnji blagdan Svih svetih, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća na grobove, odaju počast umrlim članovima obitelji, rodbine i prijateljima.


U počast poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u agresiji na Vukovar 1991., predstavnici gradskih vlasti predvođeni gradonačelnikom Željkom Sabom i predsjednicom Gradskog vijeća Zdenkom Buljan, položili su vijence i zapalili svijeće podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i mjestu masovne grobnice Ovčari. Počast žrtvama agresije odali su i na mjesnim grobljima u gradskim četvrtima Sotinu i Lipovači, Starom katoličkom groblju, Katoličkom groblju u Novom Vukovaru te Novom groblju Dubrava na kojem je 1998. iz masovne grobnice, najveće u Europi nakon Drugog svjetskog rata, ekshumirano 938 žrtava srpske agresije na Vukovar.

Vezani članci Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Vukovaru (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) Grabar- Kitarović: Vukovar nije samo simbol otpora nego i razvoja Hrvatske Premijer Andrej Plenković (Dnevnik.hr) Premijer u Vukovaru o iseljavanju: "Ljudi koriste slobodu kretanja, nije to problem samo Hrvatske"

>> Proslava svetkovine Svih svetih, sjećanje na preminule

Među najposjećenijim vukovarskim grobljima je Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata na kojem se pokapaju u Domovinskom ratu poginuli ili nakon rata, umrli hrvatski branitelji, ratni vojni invalidi i članovi njihovih obitelji. Velik broj građana pohodi i mjesto masovne grobnice na Ovčari. Na Ovčari su 1996. ekshumirani posmrtni ostaci 200 osoba odvedenih 19. studenoga 1991. iz vukovarske bolnice, nakon što je dan ranije slomljena obrana Vukovara, a u grad ušli pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba. (Hina)