Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZADOVOLJNI PRAVILNIKOM

Poljoprivrednici: Tolušić je kriv za trgovinski rat, posao je odradio fušerski

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska udruga poljoprivrednika prozvala je ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića zbog loše pripreme pravilnika kojim su kontrole voća i povrća pri uvozu iz trećih zemalja poskupjele s 90 na 2000 kuna.

"Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić je u staroj maniri manekenskim stilom uletio fušerski u dobar posao i ideju, ali je nije dovršio. Slažemo se da je potrebna puno veća kontrola proizvoda, ali ne samo iz trećih zemalja, nego iz EU", upozorio je Tihomir Jaić, predsjednik Hrvatske udruge poljoprivrednika, na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Lubenice - 4 neretvanske lubenice Počela je sezona najslađeg voća koje je zapravo povrće: "Kvaliteta je izvanredna" Kiša pada, cijene rastu - 2 Udarac po džepu Preskupo voće šokira kupce, loše vrijeme nije jedini razlog: "Sve kulture su pogođene"

Poljoprivrednici su kritizirali način na koji je Ministarstvo poljoprivrede uvelo pravilnik kojim je kontrola voća i povrća pri uvozu iz trećih zemalja poskupjela s 90 na 2000 kuna, čime je izazvao pravi trgovinski rat sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Makedonijom koje su najavile protumjere.

Upozorili su da se nekvalitetno povrće, meso i jaja uvoze i iz zemalja Europske unije, te traže bolje kontrole i proizvoda iz tih zemalja. 

Iako se s pravilnikom slažu, Tolušića prozivaju zbog loše pripreme i neuključivanja hrvatske diplomacije u cijeli proces te za previsoke naknade. 

Pozdravili su angažman premijera Andreja Plenkovića za kojeg kažu da je Tolušiću dao rok da u nekoliko narednih dana riješi problem koji je izazvao. A da bi hrvatski poljoprivrednici bili konkurentniji, Plenkoviću predlažu tri mjere: smanjenje stope PDV-a na poljoprivredne proizvode, ograničavanje iznosa poticaja po jednom poslovnom subjektu te da jedan poslovni subjekt može dobiti najviše sto hektara zemljišta, kako bi do zemljišta i poticaja mogli doći i manji proizvođači.

"Slažemo se s pravilnikom, ali je odrađen na loš način. Ministar nije kontaktirao sve sudionike niti je kontaktirao diplomaciju. Uvjeren sam da je razmišljao o tome i da je uposlio diplomaciju da im se objasni. Da se dobro sve pripremilo danas ovoga ne bi bilo. Nažalost ministar je fušerski odradio jednu dobru stvar i izazvao diplomatski skandal", rekao je Jaić, dodajući da je pravilnik apsolutno dobra stvar. Za Tolušića je rekao da se ponio poput "šerifa koji je uletio u salun i počeo je pucati".

Pomoć premijera zatražila je i Jasna Daniček u ime proizvođača mlijeka pitajući tko će im nadoknaditi štetu ukoliko se mliječni proizvodi pokvare dok čekaju na granici. 

Sebastijan Svat je prozvao i Matiju Brlošića, predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore, za kojeg je rekao da je najveći branitelj ministra Tolušića te kao takav suodgovoran za sve što se dogodilo. "Pozivam Brlošića i Tolušića da se ne ponašaju po onoj 'selo gori, a baba se češlja'", rekao je Svat.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene