Periska, ilustracija
Periska, ilustracija Foto: Grgo Jelavic/Pixsell

Skupina Poljaka koju vodi vloger i samozvani turistički promotor Mariusz Jacak u moru kod Biograda su vadili možda posljednje primjerke najstrože zaštićenih periski. Sve su snimili i objavili na YouTubeu, a kad su ih kontaktirali novinari - video je nestao.


U ponedjeljak je objavljen video vlogera Mariusza Jacaka koji je gliserom plovio iz Biograda u zadarski arhipelag. U videosnimci se mogu vidjeti najmanje četiri iščupane periske ili losture. Poljak je jednom lupao u brod, ispirao je i na silu otvorio.

Kazna za svaku izvađenu školjku je do 30.000 kuna, ispod videa bilo je komentara u kojemu je Poljak u više navrata upozoren kako je to što je napravio u Hrvatskoj protuzakonito. Takvi su komentari vrlo brzo brisani, piše Morski.hr.

Poljaka su nazvali novinari Morskog. Upozoren je na engleskom jeziku da se razgovor snima, a kad su ga pitali o vađenju zaštićenih školjaka iz mora, na drugoj strani telefonske linije prvo je uslijedila tišina. Tada je Poljak rekao da će se čuti za sat vremena.

Nakon što mu je novinar koji ga je kontaktirao ukazao da je kazna u Hrvatskoj i do 5000 eura, Poljak je prekinuo razgovor, a svaki novi pokušaj uspostave poziva nije uspio.

Video je nakon toga izbrisan s Poljakovog YouTube kanala. Morski je dio videa Poljaka objavio na svojem YouTube kanalu, možete ga vidjeti ovdje.

Periskama prijeti izumiranje u Sredozemlju. Nekad su bile simbol čistog Jadrana, ali danas ih je potpuno zdravo tek - 29. Promjene koje se događaju oko nas, pa i izumiranje periski uzrokuju klimatske promjene, ali i ljudi i nebriga za prirodu.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju