Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izgredi na Euru 2016

TEHNIČKA VLADA I GORUĆI PROBLEM Kako spriječiti novo divljanje u Francuskoj?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska politika će se pozabaviti huliganima, ali čini se prekasno.

U Francuskoj je do sada identificirano 30-tak huligana. Nakon što su posramili zemlju, država je odlučila strožim kaznama iskorijeniti huliganstvo.

Pročitajte i ovo Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene Apsurdi prekrojenih jedinica - 1 Nove promjene Vladine škare podijelile izborne jedinice, građani nezadovoljni: "To je neobično i nema smisla, bedastoća!"

Ministri na odlasku u ponedjeljak se okupljaju u Banskim dvorima, a ideja im je, može se doznati, povećati novčane i zatvorske kazne. Stručnjaci i odvjetnici upozoravaju i takav zakon neće iskorijeniti divljanje na stadionima.

Tehnička Vlada kreće u obračun s huliganstvom. Ministarstvo pravosuđa prikuplja podatke o dosad izrečenim sankcijama. Plan je ili pooštriti kazne ili jače provoditi postojeće.

Odvjetnik Branko Šerić objašnjava kakve kazne prijete huliganima.'Mogu dobiti novčane kazne i zabranu prisustvovanja utakmicama, mnogi od njih to i imaju. Može se izreći zatvorska kazna do 60 dana međutim želim reći da oštrina kazne nikad nije djelovala preventivno', kaže Šerić.

Iako bi se sudski postupak trebao voditi u onoj državi u kojoj je počinjeno kazneno djelo, Šerić pretpostavlja da će Francuzi ovaj vrući krumpir prepustiti Hrvatskoj. Odgovornost vidi i u vodstvu HNS-a.

'A kad smo o zakonitim sredstvima, činjenica je da imamo zakon o sportu kojeg neće eksplicitno HNS - odbio je primijeniti ga uz podršku trenutnog ministra sporta', kaže Šerić.

I Predrag Šustar je pozvan u Vladu zbog ovog gorućeg problema. Predsjednica države i od njega traži izvješće. Da se zakon ne primjenjuje kako bi trebao, smatra i stručnjak za sigurnost Mate Laušić.

'Nisu tehnički preduvjeti riješeni, ljudski resursi, materijalni segmenti, tako da taj zakon danas ne konzumira se u punoj mjeri', rekoa je Laušić.

Od mijenjanja zakona, ističe Laušić - važnija je snažna politička volja da se suzbije nasilje na sportskim natjecanjima. 'Represivni aparat RH je dovoljno jak, dovoljno snažan, a može ga se i ojačati, ako bilo koja zakonska regulativa nije dovoljna može se pojačati, snage nisu dovoljne, mogu se pojačati, ali nitko ne smije biti jači od države', rekao je.

Iz policije poručuju da se intenzivno radi na privođenju onih koji su proizveli nered. U Hrvatskoj im, kažu, prijeti zabrana pristupa utakmicama i na domaćem i na stranom terenu.

Miroslav Marković povjerenik za sigurnost HNS-a u razgovoru za Dnevnik Nove TV kaže kako HNS-u još nije poznat broj identificiranih izgrednika niti jesu li privedeni. 'Vjerujem da će prilikom povratka svi odmah biti privedeni na obavijesne razgovore', kazao je Marković te dodao da sve informacije o mogućim novim izgredima proslijeđuju francuskim i hrvatskim vlastima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene