Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Politički odnosi Hrvatske i Finske su dobri, ali gospodarski odnosi daleko zaostaju, izjavio je predsjednik Stjepan Mesić nakon susreta s finskom predsjednicom Tarjom Halonen koja boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.


'Naši su politički odnosi dobri, premda ne i dovoljno razvijeni, a naši gospodarski odnosi daleko zaostaju iz onoga što je objektivno moguće i poželjno. Mislim da u tom kontekstu vlade u Zagrebu i Helsinkiju, ali i gospodarski subjekti u obje zemlje imaju dosta posla', rekao je Mesić u izjavi za novinare. 'Moramo energičnije pa i agresivnije raditi na tome da smanjimo deficit u trgovinskoj razmjeni. Mislim da offset aranžmani koji prate ugovor o kupnji, odnosno zajedničku proizvodnju oklopnih transportera Patria, ukazuju na put kojim bi trebalo ići', kazao je.

'Sretni zbog posla s Patriom'

Vezani članci Slika nije dostupna Grupa Đuro Đaković: Nema dokaza da je Jerković primio mito Slika nije dostupna Mesić iz Finske dobio potvrdu da nije optužen za slučaj Patria i primanje mita

'Sretni smo zbog posla koji je sklopljen s Patriom. Nadam se da to može biti jedan dobar početak koji će omogućiti i hrvatskim tvrtkama da dođu u Finsku i da tamo razviju svoje poslovanje', rekla je Halonen novinarima. Mesić je izrazio zadovoljstvo zbog čvrste finske potpore nastavku proširenja EU-a i podsjetio je da je Hrvatska u posljednoj fazi pregovora. Također je rekao kako je siguran da će Hrvatska svoj put u Uniju uspješno završiti unatoč trenutačnom zastoju.

Finska hrabri Hrvatsku

Halonen je primijetila da su pripreme Hrvatske za članstvo u Uniji daleko napredovale i ponudila je pomoć Finske u procesu približavanja RH EU-u. 'Hrabrimo Hrvatsku, bodrimo je na njezinu putu približavanja EU', kazala je, te izrazila nadu da će trenutačni spor između Slovenije i Hrvatske 'biti riješen na način kako to mogu ostvariti dvije moderne demokratske države'.Na novinarski upit ima li kakav savjet vezano uz borbu protiv korupcije budući da je u Finskoj ona najmanje prisutna, Halonen je rekla da je bitno učiniti korupciju najtežim mogućim pothvatom te da je vrlo važan učinkovit rad državnih institucija. (Hina)