Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Seljake prosvjednike koji traktorima blokiraju ceste već osmi dan policija je ponovno upozorila da krše odredbe Zakona o cestama.


Nezadovoljne poljoprivredne proizvođače koji s traktorima u Vukovarsko-srijemskoj županiji prosvjeduju već osmi dan, vukovarsko-srijemska policija ponovno je upozorila da blokiranjem cesta i alternativnih pravaca krše odredbe Zakona o cestama.

Vezani članci Policajac tuče migrante - 1 Policajci koji su mlatili migrante vraćeni na posao: ''Kriminalističko istraživanje još nije gotovo'' Policija u Dugavama Zatočio bivšu suprugu i djecu: Policija ga tereti za još dva nedjela

>> Prosvjed seljaka mu uništava život: U poslu izgubio skoro MILIJUN kuna!

Policija se pri tome poziva na članak 45. Zakona, u kojem se navodi da je zabranjeno trajno ili privremeno zaposjedati ili na drugi način smetati posjed javne ceste ili njezinog dijela. Navode kako je za kršenje toga članka Zakona o cestama propisana novčana kazna u iznosu od 10 do 30 tisuća kuna za fizičku ili pravnu osobu, te novčana kazna za prekršaj u iznosu od dvije do osam tisuća kuna za odgovornu osobu.

'Policijski službenici će sudionicima prosvjeda koji su svojim vozilima blokirali promet na kolniku cesta izdavati upozorenja zbog kršenja članka 78. i članka 79. Zakon o sigurnosti prometa na cestama, a za osobe koje odbiju dati podatke primjenjivati će se članak 229. istoga zakona, koji za to predviđa novčanu kazna u iznosu od dvije do pet tisuća kuna', upozorava policija.

Nezadovoljni vukovarsko-srijemski poljoprivredni proizvođači traktorima su blokirali prilaz graničnom prijelazu Županja na državnoj cesti D55, dok se na preostalih deset prosvjednih punktova u Vukovarsko-srijemskoj županiji traktorima nalaze na jednom kolničkom traku. S ceste su ih maknuli samo na prilazu Ilači, kako bi oslobodili prolaz vjernicima uoči blagdana Velike Gospe.

Prema riječima predsjednika Sindikata hrvatskih seljaka (SHS) Tomislava Pokrovca, unatoč upozorenjima i prijetnjama policije, seljaci se neće maknuti s prometnica jer smatraju kako ne krše nikakav zakon.

'Ništa mi ne kršimo. Po zakonu ove države imamo pravo da prosvjedom iskazujemo nezadovoljstvo i ne mislimo se micati. Uostalom, već su nas ionako sve popisali i vjerojatno će nam poslati kazne maknuli se mi ili ne', kaže Pokrovac dodajući kako će danas započeti i prosvjedi seljaka na punktovima u Starim Mikanovcima, na vinkovačkom, i Gunji, na županjskom području.

Prema njegovim riječima, u Vukovarsko-srijemskoj županiji prosvjeduje više od 300 nezadovoljnih poljoprivrednih proizvođača. Pokrovac je rekao i da će se predstavnici seljačkih udruga sastati danas u Virovitici radi daljih dogovora u vezi s prosvjedima koji traju već osam dana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju