Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

O suvremenim tehnologijama i sve većim opasnostima koje prijete mobilnim uređajima upozorili su u Ravnateljstvu policije.


O vrstama prijetnji i kako se od njih zaštititi govorili su voditeljica Odjela za visokotehnološki kriminalitet Kristina Posavec i predsjednik Odbora za sigurnost Hrvatske udruge banaka Milan Parat.

Vezani članci Uroš Pašajlić Uhićen monstrum koji je zlostavljao djevojčicu. Majka ga brani: "On je fenomenalan otac, sve je pobrkala ta ku*va i sektaš" Marko Pupić Bakrač Priveden županijski vijećnik, na Facebooku prijetio bivšem šefu krim policije: "Reckat ćemo te sporo, bit će baš, ono, bolno"

10:17 sati "Svake godine broj kaznenih djela vezanih uz cyber-kriminalitet raste. U prosjeku zabilježimo 1200 prijava. Često su zabilježene prijave vezane uz Bitcoin prevare", kaže Posavec.

10:14 sati  U MUP-u su naglasili kako svaku sumnju na krađu podataka iz pametnih telefona treba prijaviti policiji. "Građani to često ne čine jer nisu ni svjesni da su žrtve prijevara ili se boje posljedica obzirom da su instalirali ilegalni softver", kažu u MUP-u.

10:09 sati Posavec je istaknula kako je u suradnji s Europolom kampanja za sigurnost na pametnim telefonima istovremeno počela u 22 države Europske unije. Upozorila je da vlasnici pametnih telefona ne bi trebali koristiti mobilno bankarstvo dok su spojeni na wi-fi mreže nepoznatih izvora.

10:07 sati U MUP-u savjetuju korisnike pametnih telefona da ne otvaraju sumnjive privitke.

10:05 sati "Ne koristite mobilno bankarstvo na uređajima koji su rootani jer je tada puno lakše zaobići sigurosne postavke", kaže Milan Parat.

10:03 sati "Trebate biti oprezni prilikom instalacija aplikacija iz neprovjerenih izvora. Aplikacije se moraju instalirati samo sa službenih trgovina i izvora", kažu u MUP-u.

10:02 sati "Mobilno bankarstvo je postalo popularnije od internet bankarstva. Možete postati i žrtva krađe identiteta ili sredstava s vašeg računa", upozoravaju iz MUP-a.

10:02 sati Pokrenuli smo preventivnu kampanju kako bismo upozorili na važnost antivirusnog programa za pametne telefone. Ako na pametnom telefonu otvarate mailove koji su došli s čudnih adresa morate biti svjesni da možete zaraziti vaš mobitel malwareom.

10:00 sati "Puno ljudi nije svjesno opasnosti kojima su izloženi njihovi pametni telefoni", upozorava Kristina Posavec i dodaje kako zasad nisu imali prijava vezanih uz krađu podataka putem mobilnih telefona.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju