Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVI OBLIK PRIJEVARE

Policija upozorava: Evo kako prepoznati prevarante koji bešćutno pljačkaju ljude u njihovim domovima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posljednjih godina pojavio se novi oblik prijevare, najčešće usmjeren prema građanima starije životne dobi. Tako je u Osijeku u ponedjeljak nepoznata žena prevarila u 51-godišnjakinju i ukrala joj nakit iz stana. Na sličan su način u mjestu Bunić u općini Udbina prevareni i stariji muškarac i žena kojima su nepoznati počinitelji ukrali novac.

Nepoznata žena je u ponedjeljak u Osijeku došla u stan 51-godišnjakinje i na prodaju joj ponudila masažer. Prilikom izlaska iz stana, iskoristila je nepažnju 51-godišnjakinje i ukrala joj nakit vrijednosti više tisuća kuna, priopćili su iz Policijske uprave osječko-baranjske. Policija traga za nepoznatom ženskom osobom.

Pročitajte i ovo Ukradeni brak jazavčar nestao u srijedu Ovaj je pas ukraden, traže ga policija i vlasnik: "Vrijedi nekoliko tisuća eura" Policija istražuje smrt Ukrajinca Uhićen je FOTO Policija otkrila tko je ubio Ukrajinca u Slavonskom Brodu, objavili i što je s ostalim privedenima

Na vrlo sličan način u Buniću su se dvije žene lažno predstavile kao maserke kako bi ušle u kuću u vlasništvu 81-godišnjaka i 74-godišnjakinje. Ponudile su im masažu, na koju su oni pristali, a za vrijeme masaže nepoznati je počinitelj, ili više njih, iz obiteljske kuće ukrao veći novčani iznos, javili su iz PU ličko-senjske.

Lažno se predstavljaju i traže pomoć

Prevaranti posljednjih nekoliko godina koriste životnu dob, samostalno stanovanje te neupućenost i nepažnju osoba da dođu do njihovih ušteđevina i novca.

Počinitelji, lažno se predstavljajući, žrtvama obično nude pomoć i medicinske usluge (mjerenje krvnog tlaka, masaža, prodaja medicinskih pomagala i slično) ili se predstavljaju kao policijski službenici u civilu, poštari, službenici osiguravajućih društava, djelatnici Elektre, plinare i slično.

''Počinitelji su osobe autoritativnog nastupa, pričljive, kreativne i naizgled empatične, a posebno uporne i uvjerljive u nagovaranju sugovornika. Vrlo često prevaranti simuliraju bolest, malaksalost ili nesvjesticu, kako bi izazvali sažaljenje. Oštećeni, u najboljoj vjeri, pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću te postaju žrtve prijevara'', objašnjavaju iz policije.

U cilju sprečavanja sličnih prijevara, policija apelira na sve građane:

- Ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjere o kome je riječ,
- ako se osoba predstavi kao službena, tražite na uvid službenu iskaznicu koju su službene osobe dužne imati i    dati vam na uvid. Ako sumnjate, telefonski provjerite u instituciji iz koje navode da dolaze,
- zapišite registracijsku oznaku vozila, ako su ga nepoznate osobe koristile te njegovu boju, marku i druge    karakteristične detalje,
- zapamtite izgled, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično),
- odrasli članovi obitelji koji se brinete o starijim osobama, upozorite ih na opasnost i ponavljajte im ove savjete.

Posumnjate li u nekoga, posebno ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, odmah obavijestite policiju na broj 192 ili se obratite najbližoj policijskoj postaji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene