Policija u Turskoj (Foto: AFP)
Policija u Turskoj (Foto: AFP) Foto: Afp

Sigurnosne snage u petak su ispalile suzavce i vodene topove na radnike koji su prosvjedovali protiv loših sigurnosnih uvjeta na novom aerodromu u Istanbulu, izvjestili su turski mediji.


Policijske snage intervenirale su kako bi spriječile prosvjed stotina radnika koji su izvikivali slogane tražeći bolje uvjete, navodi se u dnevnom listu Hurriyet.

Vezani članci Sukobi Žutih prsluka i policije u Parizu, ilustracija Prosvjedi u Francuskoj protiv policijskog nasilja, prosvjednici kamenjem i pirotehnikom napali policajce Slika nije dostupna Prosvjedovali protiv mjera, a zatim se skupili i oni koji su bili protiv prosvjeda. Policija ih tjerala vodenim topom

Neimenovani aerodrom, treći u Istanbulu, trebao bi biti otvoren 29. listopada. Aerodrom je projekt predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i iz vlade navode kako će završetkom izgradnje biti najveći aerodrom na svijetu.

Jedan od radnika rekao je za Medyascope TV, alternativnu medijsku platformu, kako je na gradilištu bilo nekoliko ozljeda i smrtnih slučajeva.

Izjavio je kako su radnici odlučili odložiti svoj alat u petak nakon što je dan ranije četvero ljudi poginulo i 17 ozlijeđeno u nesreći autobusa koji prevozi radnike.

Iz kompanija IGA-e, koja je zadužena za izgradnju i upravljanje postrojenjem, izjavili su kako su radnici uzrujani jer su bili primorani stajati na kiši zbog kašnjenja autobusa.

Glavni aerodrom u Istanbulu, koji je ime dobio prema utemeljitelju moderne sekularne nacije Mustafi Kemalu Ataturku, trebao bi se zatvoriti.

Novi aerodrom u početku bi trebao imati tri uzletišta i prevoziti oko 90 milijuna putnika, a prema vladinim planovima, te bi se brojke kasnije trebale udvostručiti.

Nekoliko dana prije predsjedničkih i parlamentarnih izbora 24. lipnja, Erdogan je bio prvi putnik koji je, uslijed svih kontroverza u javnosti, sletio na novi aerodrom. (Hina)