Policija kontrolira vozače povodom Martinja (Foto: Petar Glebov/PIXSELL)
Policija kontrolira vozače povodom Martinja (Foto: Petar Glebov/PIXSELL) Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Povodom proslave narodnog običaja krštenja mošta Martinja, 11. studenoga, Ministarstvo unutarnjih poslova svoje će aktivnosti usmjeriti na sprječavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.


Iz PU sisačko-moslavačke priopćili su da je u vrijeme prošlogodišnje proslave Martinja, od 10. do 13. studenoga 2017. godine, na prometnicama Policijske uprave sisačko-moslavačke evidentirano 17 prometnih nesreća, od kojih šest nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je devet osoba zadobilo lakše tjelesne ozljede, dok je u 11 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta. U prometnim nesrećama sudionici nisu bili pod utjecajem alkohola, dok je u nadzoru prometa zatečen 31 alkoholizirani vozač.

Vezani članci Milan Bandić Bandić: "Proći će i ta korona pa ćemo disati punim plućima i piti pivu na štengama. I ja ću s njima popiti pivu" Slika nije dostupna Martinje: Rekorder je imao 2,35 promila alkohola u krvi!

Kako se i ove godine upravo povodom Martinja na prometnicama očekuje veći broj sudionika koji će konzumirati alkoholna pića, policijski službenici pojačano će poduzimati mjere i radnje prema vozačima.

Pojačane aktivnosti počet će se provoditi u petak, 9. studenoga, i trajat će do ponedjeljka, 12. studenoga. U to će vrijeme (posebno u noćnim i ranim jutarnjim satima) biti provedene posebne ciljane akcije usmjerene na alkoholizirane vozače te će na prometnicama biti nazočan veći broj policijskih službenika.

Tijekom noći sa subote na nedjelju, 10./11. studenoga, bit će provedena akcija usmjerena na nadzor alkoholiziranosti sudionika u prometu (u koordinaciji s PU zagrebačkom i PU požeško-slavonskom), kada će se pojačano procesuirati prekršaji upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, ali i svi drugi prometni prekršaji koji su u uzročno-posljedičnoj vezi s događanjem prometnih nesreća, naročito prekršaji iz skupine tzv. četiri glavne ubojice u prometu.

Cilj provođenja ovih pojačanih aktivnosti ponajprije je sprječavanje prometnih nesreća, naročito onih s najtežim posljedicama, koje su u deset mjeseci ove godine na području Sisačko moslavačke županije odnijele 13 života, dok je 108 osoba teško ozlijeđeno. U istom su razdoblju 174 alkoholizirane osobe sudjelovale u prometnim nesrećama, u kojima su, između ostaloga, tri osobe smrtno stradale, a 14 ih je zadobilo teške tjelesne ozljede.

Ovako alkohol djeluje na vozače

Alkohol u kombinaciji s drugim čimbenicima bitno utječe na događanje prometnih nesreća te policija navodi negativna djelovanja alkohola na vozače:

- smanjuje se oštrina vida

- perceptivne mogućnosti vozača pod utjecajem alkohola bitno su smanjene (loša procjena brzine i udaljenosti, umanjena oštrina vida, zasljepljenje svjetlima vozila iz suprotnog smjera, smanjena osjetljivost na boje i dr.), što utječe na višestruko povećanje vremena reagiranja vozača

- smanjuju se optički podražaji, stoga slike postaju nejasne i mutne, a dolazi i do pojava dvostrukih slika

- u noćnim uvjetima vožnje dolazi do stvaranja iluzija

- produžava se reakcijsko vrijeme koje se sastoji od reakcije opažanja opasnosti, shvaćanja produkata i izvršenja određenih radnji

- događaju se psihičke promjene pa su takvi vozači slobodniji, smanjuje im se samokritičnost, raste osjećaj vlastite važnosti, javlja se euforija te rade i govore ono što u trijeznom stanju ne bi

Savjeti vozačima koji namjeravaju konzumirati alkoholna pića

- pod utjecajem alkohola ne sjedajte za volan

- koristite usluge javnog prijevoza jer će to biti mnogo sigurnije i jeftinije

- idite pješice

- ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag ili zamolite nekoga tko je trijezan da vas odveze

- ostanite prespavati (pazite, ako ste više popili, alkohol ćete imati u krvi i sljedeće jutro, unatoč osjećaju trijeznosti)

- ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića

- u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira nqa to jeste li pili ili niste

- ne dopustite da budete crna statistička brojka

- pijani vozač ne dovodi u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu.

Policija upozorava i apelira na sve sudionike u prometu da se pridržavaju zakonskih propisa, da prije ili tijekom vožnje ne konzumiraju alkoholna pića te da poštuju ograničenja brzine kako bi izbjegli neželjene posljedice.

''Čudna smrt Europe'': Povijest koja nam se upravo raspliće pred očima

Vjetar u jedra: Dobit ćemo novac i stručnu pomoć za uvođenje kurikularne reforme