Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OBJAVLJENA SNIMKA NAPADA

Milina: "To je bio pokušaj trostrukog ubojstva. Puška je bila nevidljiva do trenutka napada. Napad ima elemente terorizma, ali nedostaje motiv"

Napadač na Banske dvore koji je teško ranio policajca
Napadač na Banske dvore koji je teško ranio policajca DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Nikola Milina Nikola Milina Foto: DNEVNIK.HR Napadač na Banske dvore koji je teško ranio policajca Napadač na Banske dvore koji je teško ranio policajca Foto: DNEVNIK.hr +0 Nikola Milina Galerija 1/3 >>
Policija je otkrila detalje i objavila snimku napada na Trgu sv. Marka u Zagrebu. Potvrdili su kako čin ima obilježja terorizma.

U Ravnateljstvu policije održana je konferencija za medije policije i nadležnog Državnog odvjetništva, vezano uz istragu kaznenog djela višestrukog pokušaja teškog ubojstva s elementima terorizma, počinjenog ovog ponedjeljka na Trgu sv. Marka u Zagrebu.

Na konferenciji za medije sudjelovali su glavni ravnatelj policije Nikola Milina te županijski državni odvjetnik iz ŽDO - Zagreba Jurica Ilić.

Policija je objavila snimku napada i pustila ju novinarima.

"Pustili smo snimke da se vidi što se dogodilo. Policija radi opsežno krim istraživanje. Potvrđeno je da se radi o pokušaju teškog ubojstva tri policijska službenika. Tu ima elemenata koji ukazuju na teroristički modalitet. Nastavljamo s opsežnim mjerama i radnjama kako bi rasvijetlili sve okolnosti", rekao je Milina. 

Uhićena još jedna osoba

Kazao je i da je uhićena osoba koju povezuju s događajem na Trgu sv. Marka. "I danas smo priveli jednu osobe na području Sisačko-moslavačke PU koju možemo dovesti u vezu s događajima na Markovu trgu. Ta osoba je u pritvoru i ispitat će ju Općinski državni odvjetnik u Sisku.

Nakon događaja, od 12. do 16. listopada, policija je imala 83 slučaja dragovoljne predaje oružja. Predano je 12 automatskih pušaka, 16 pištolja, 53 ručne bombe i velika količina streljiva, kilogram eksploziva...", rekao je Milina. 

"Bilo je još nekoliko prijetnji koje policija istražuje, ukazao sam i na taj problem, također sam zatražio da policija poduzima sve preventivne mjere kako bi prevenirali ugrožavajuća ponašanja, uključujući i najviše državne dužnosnike. Nama je cilj sigurnost građana", rekao je Milina i dodao da je Hrvatska sigurna zemlja. 

Ilić je kazao da je počinitelj odmah nakon događaja počinio samoubojstvo, a da prema rezultatima izvida postoje elementi terorističkog djela.

"Odbijen daljnji napad"

Milina je komentirao i osiguranje štićenih objekata. 

"Nakon performansa na Trgu sv. Marka mi smo podigli razinu sigurnosti. Iz ovih reakcija policije koji su odbili napad počinitelja jasno se vidi da je sustav funkcionalan. Tu pohvaljujem reakciju policajaca. 

Ovdje se vidi ugroza tri policajca i dovođenje u opasnost drugih osoba. Tu je bilo niz ugrožavajućih elemenata. Napadač je ispucao određenu količinu streljiva. On se vratio bočno i išao je zamijeniti okvir. On je još ispalio dodatno streljivo. Vidi se da napadač odustaje, da je odbijen daljnji napad". 

Napomenuo je da policija mora provjeriti još niz detalja i video snimki.

"Vidi se da je napad bio vrlo brz i iznenadan. Ne mogu vam potvrditi kako je on točno došao. Pušku je uperio odmah kada je došao iza ugla, bez oklijevanja. Puška nije bila vidljiva niti jednom građaninu do tih zadnjih sekundi prije napada. Nije bila vidljiva niti jednom građaninu", ponovio je Milina.

Motiv se još uvijek utvrđuje

O motivu nije želio govoriti. "Policajac koji je bio na osiguranju, radio je svoj posao. On je stalno bio tamo. Modalitet počinjenja ima teroristička obilježja, ali nije kvalificirano za sada kao takvo. Nedostaje ono što trebamo tek vidjeti, da se utvrdi namjera i motiv počinitelja". 

Na pitanje je li počinitelj želio ući u Vladu, Milina odgovara: "Za sada ne možemo potvrditi da je on htio ući u Vladu, ali ni suprotno. Policija je odbila napad. Postoje i takve indicije da je želio ući u Vladu. Sve ukazuje da je postojala i ta mogućnost", kazao je. 

"Nakon ovoga bilo je više događaja povezanih s događajem na Trgu sv. Marka. Mogu reći da je došlo određeno pismo, prijetećeg sadržaja, ali detalje ne znam, napravit će se sve da se utvrdi o čemu se radi", kazao je Milina komentirajući slučaj prijetnje premijeru koji je dobio pismo s bijelim prahom.

Zbog prijetnji premijeru te nedozvoljenog posjedovanja oružja, policija je na području Kutine privela 63-godišnjaka.

Muškarac je u više navrata rekao da vjeruje da bi pokojni napadač s Markova trga usmrtio premijera da je to mogao te da on o tome mašta. Kod njega je pronađeno i različito vatreno oružje, streljivo i eksplozivne tvari.

"Iz svega toga je jasno vidljiva povezanost ta dva događaja", rekao je Milina. Nije želio potvrditi tip oružja napadača. "Imao je dugo i kratko vatreno oružje, ne mogu vam potvrditi tip oružja". 

Teroristički napad? 

Na pitanje je li taj čin dugo pripreman, Milina je odgovorio:

"Predmet krim-istraživanja je da vidimo pozadinu, je li imao pripremne radnje, koliko je to trajalo. Ne možemo reći da je to bilo nekakvo dugotrajno planiranje prema onom što dosad znamo. Zato i radimo sve potrebne provjere", napomenuo je.

Obasnio je još jednom da su snimku objavili kako bi javnosti dokazali da ovo nije bio napad na jednog policajca i da djelo ima terorističke modalitete. 

"Činjenica da netko puca po zgradi Vlade ne može sama za sebe biti dokaz da je to terorizam, ali sam način izvršenja ukazuje na terorizam", objasnio je Ilić. 

Dodajmo da je danas priveden i 48-godišnjak u Zagrebu, također zbog prijetnje premijeru putem društvenih mreža. U njegovu mobitelu policija je pronašla objavu u kojoj premijeru prijeti smrću.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene