Primjećen je porast stradalih od nepravilnog korištenja pirotehnike. Unatoč tome što se korištenje kažnjava visokom novčanom kaznom i postoji velik rizik od ulaženja u crnu statistiku stradalih.

Galerija


Igranje s karabitom umalo je kobno završilo za dječaka iz Letovanića. S teškim ozljedama glave destogodišnjak je prevezen u zagrebačku Klaićevu bolnicu.

Vezani članci Izvlačenje vozila iz mora, ilustracija Drama na Hvaru: Tijekom iskrcaja pukli konopi, teretno vozilo završilo u moru Prometna policija, ilustracija Pripreme za otvaranje terasa kafića? Napuhao 3,80 promila pa lakše ozlijedio putnicu

Njegovo stanje pri dolasku opisao je Dr. sc. Miroslav Gjurašin, voditelj Referentnog centra za dječju traumatologiju Ministarstva zdravlja RH. „Imao je eksplozivne ozljede glave, lubanje, čeonog djela i jednog prednjeg djela mozga. To su teške tjelesne ozljede opasne po život“ objasnio je Gnjurašin.

Policajac pokazuje petarde (Foto: Dnevnik.hr)
Dr. Sc. Miroslav Gjurašin iz Referentnog centra za dječiju traumatologiju (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Zahvaljujući hitnoj operaciji dječakovo stanje danas je stabilno. Unatoč tome, još će najmanje tri dana morati provesti na jedinici za intenzivno liječenje.

Policija ove godine bilježi porast stradalih

Zbog nestručnog rukovanja pirotehnikom 15 osoba ove godine zadobilo je lakše tjelesne ozljede, dok ih je pet završilo s teškim tjelesnim ozljedama, najmlađa žrtva imala je tek 7 godina.

Tomislav Vukoja iz protueksplozijskog odjela ravnateljstva policije pojasnio je koji krivi postupci najčešće dovode do fatalnih ozljeda. „Većina ozljeda nastaje zbog nepropisnog korištenja petardi, ozljede nastaju nakon eksplozija petardi u ruci. No bilo je i eksplozija signalnih raketa u ruci, a isto tako bilo je i ozljeda nakon korištenja karabita“ rekao je Vukoja.

Policajac pokazuje petarde (Foto: Dnevnik.hr)
Tomislav Vukoja iz ravnateljstva policije (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Zato je doktor Gnjurašin dao više nego jasan savjet. „Koliko god da se pazi može se dogoditi nezgoda kao što se dogodila ovdje s teškim posljedicama, srećom ne i po život. Ovo dijete je preživjelo, ali pitanje kako bi bilo da je eksplozija udarila u neki drugi dio glave.

Podsjećamo kako uporaba pirotehnike više nije dopuštena. Stoga kako ne biste postali dio crne statistike, ali i riskirali kaznu do 15 tisuća kuna, pronađite svakako drugi, sigurniji oblik zabave.