Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Polančec: Novac za umirovljenike je osiguran

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Terminski plan isplate posljednje rate umirovljenicima još nije usvojen, tako da ne znamo točno kada će biti isplata, ali nitko se ne mora sekirati da neće biti novca za nastavak obeštećenja, jer je on već osiguran kroz Umirovljenički fond', rekao je član Predsjedništva HDZ-a i potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

Polančec je na konferenciji za novinare u središnjici stranke podsjetio kakoje za posljednji kvartal ove godine predviđena isplata posljednje rate umirovljenicima koji su se odlučili za brzu isplatu uz popust, prve rate umirovljenicima koji su se odlučili za puni iznos obeštećenja, te druge rate korisnicima obiteljskih i limitiranih mirovina.

Pročitajte i ovo Jednokratno novčano primanje za umirovljenike, Ilustracija Jednokratna pomoć Dobra vijest za umirovljenike: Uskoro na račune sjeda novac, provjerite koliko Ilustracija javlja HZMO Dobra vijest za dio umirovljenika! Ubrzo na račune sjeda i do 160 eura

Osvrnuvši se na vladin mandat na isteku, Polančec je kazao kako je Vladi prioritet bio obeštećenje umirovljenika po odluci Ustavnog suda, za što je u ovoj godini trebalo osigurati ukupno 15,2 milijarde kuna u nominalnom iznosu.

Polančec je nerealnima nazvao obećanja SDP-a o desetpostotnom rastu proračunskih davanja za mirovinski sustav.

Podsjetio je da ukupni izdaci za mirovinski sustav ove godine iznose 33 milijarde, a da prihodi od doprinosa pokrivaju svega 18,6 milijardi kuna.

'SDP obećava povećanje mirovina od tisuću kuna po svakom novom umirovljeniku. Kad znamo da je riječ o 340 tisuća umirovljenika, pa to pomnožimo s dvanaest mjeseci i tisuću kuna, vidjet ćemo da je riječ o apsolutno nerealnom obećanju', rekao je Polančec.

Usprotivio se i najavi SDP-ovca Davorka Vidovića o povećanju
izdavanja za drugi mirovinski stup s pet na deset posto.

'Povećanje od jedan posto za drugi stup iznosi 861 milijun kuna godišnje i toliko će faliti u prvom stupu', kazao je Polančec, ocijenivši takvo rješenje neodrživim.

Kandidatkinja s HDZ-ove izborne liste Martina Dalić najavila je, među ostalim, nastavak usklađivanja mirovina novih umirovljenika te projekt povratka umirovljenika, koji to žele, na posao bez straha da će im to ugroziti mirovinu.

Kazala je i da to neće ugroziti položaj radno aktivnog stanovništva ni mladog kadra, jer će, napomenula je, istodobno ići i komplementarna mjera po kojoj poslodavac mladim zaposlenicima bez iskustva prvih godinu dana neće morati plaćati doprinos za zdravstveno osiguranje.

Najavila je i porezne olakšice i za poslodavce koji otvaraju
dobrovoljne mirovinske fondove i ulažu u treći stup za svoje
zaposlenike.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene