Vesna Pusić (Dnevnik.hr)
Vesna Pusić (Dnevnik.hr)

O pokušaju vojnog puča u Turskoj reporter Nove TV Vjekoslav Đaić razgovarao je s bivšom ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić.


Kako ocjenjujete ovaj događaj koji se sinoć dogodio u Turskoj?

To je vrlo zabrinjavajuće i naravno nije gotovo i treba sa velikim i marom i suradnjom pratiti daljnji razvoj događaja. To je bio pokušaj državnog udara koji nije uspio. Sada je važno da se zaliječe te rane, odnosno da se dalje ne ide prema dodatnom zaoštravanju u Turskoj, odnosno da se pronađe način kako da se integriraju ljudi ponovno. 

Postoje dva puta nakon ovoga, jedan je osveta i dugotrajna polarizacija društva, a drugo je vodstvo koje je u stanju prekoračiti preko te drame i ponovno dovesti do ujedinjenja turskog društva.

Kovač: Hrvatska podržava legitimno i demokratski izabranu tursku vlast

Hrvatska podržava izabranu vlast u Ankari i ističe važnost poštivanja ustavno-pravnog poretka i vladavine prava, izjavio je u subotu ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač u povodu pokušaja vojnog udara u Turskoj, dodajući da su naši državljani koji žive ili su se zatekli u toj zemlji dobro i na sigurnom.

"Hrvatska podržava legitimno i demokratski izabrane predstavnike državne vlasti i turskih institucija i ističe važnost poštivanja ustavno-pravnog poretka i vladavine prava", kazao je Kovač.

Šef diplomacije je rekao novinarima da je razgovarao sa svojim turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom i turskim veleposlanikom u Hrvatskoj Ahmetom Tutom i prenio im potporu Hrvatske legitimnim turskim vlastima.

"Turska je naš važan partner, strateški partner u NATO-u i na području jugoistoka Europe gdje se Turska angažirala na stabiliziranju prilika", dodao je Kovač.

SAD, EU, Japan, Kina i brojne druge zemlje dale su potporu demokratski izabranoj vladi, a i Rusija je ponovila svoju spremnost da se pridruži konstruktivnoj suradnji s legitimnim turskim vodstvom.

Naši državljani koji žive ili su se zatekli u Turskoj, nastavio je ministar, "su na sigurnom i nisu ugroženi".

"Nastavljamo voditi brigu o našim državljanima. To činimo s hrvatskim veleposlanstvom u Ankari i generalnim konzulatom u Istanbulu i mogu vam reći da su naši građani na sigurnom i nisu ugroženi. Mi smo u tu svrhu u ministarstvu i uspostavili krizni stožer koji skrbi o našim državljanima i koji nas informira o tome što se dalje događa u Turskoj", kazao je ministar.

Potvrdio je da su se brojni hrvatski državljani javili veleposlanstvu i konzulatu te da za sada, prema informacijama s kojima raspolažu, "nema naznaka da je netko ugrožen ili da je na nekom nesigurnom mjestu".

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ranije u subotu je priopćilo da intenzivno prati situaciju u Turskoj te apelira na državljane RH koji se nalaze u Istanbulu i Ankari da ostanu u svojim domovima ili u hotelima, a za sve daljnje upite da se slobodno obrate Veleposlanstvu RH u Ankari na brojeve +905333034882 i Generalnom konzulatu RH u Istanbulu na +905323089657.

Po riječima ministra Kovača, MVEP će nastaviti informirati javnost o daljnjem razvoju situacije i koordinirati aktivnosti s partnerima u Europskoj uniji i NATO savezu.

Hrvatskim državljanima savjetuje da sada ne putuju u Tursku, da malo pričekaju, iako već sada stižu informacije da se stanje smiruje i da će se vrlo brzo uspostaviti javni red. (V.Đ./B.V./Hina)

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr