Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Velika svečanost sinoć u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti jedinstvena izložba jednog od najvećih hrvatskih slikara Ede Murtića.


Njegova obitelj darovala je gradu Zagrebu više od tisuću i petsto djela nastalih u proteklih 60 godina.  Gotovo pola stoljeća Goranka Vrus Murtić skupljala je najbolja djela svog supruga Ede. Pet godina nakon njegove smrti više od 1500 djela odlučila je darovati gradu Zagrebu, dio tog opusa izložen je sinoć u Muzeju suvremene umjetnosti pod pokroviteljstvom predsjednika Republike.

Vezani članci Danijela Martinović Jole (Foto: Boris Mataković) Danijela Martinović podržala uručivanje donacije u sklopu akcije "Budi moje sunce" Roberto u kolicima (Foto: Dnevnik.hr) Mali su, ali srce im je veliko kao kuća: Školarci snimili film da bi pomogli teško bolesnom prijatelju

>> Ukrao devet Murtićevih slika iz njegove kuće

' Ja sam 1962. godine zaključila da ću skupljati iz svakog perioda po par najboljih slika i to sam danas skupila i jako sam ponosna', kazala je supruga Ede Murtića. Za Božu Biškupića, ministra kulture, Murtićeva djela bila su 'prekretnica u umjetničkom i društvenom životu naše zemlje'.

Teško procijeniti vrijednost kolekcije

Edo Murtić jedan je od najvećih hrvatskih slikara i njegova djela pronijela su hrvatsko ime po svijetu. Nalaze se u najuglednijim svjetskim muzejima i samo jedno ovakvo djelo pokojnog umjetnika danas stoji između 10 i 20 tisuća eura. Kolika je ukupna vrijednost 'Donacije Murtić' teško je procijeniti.

Njegova djela ostat će izložena u Muzeju suvremene umjetnosti do 30. siječnja. Nakon toga trebala bi dobiti trajnu adresu, a Edo Murtić titulu počasnog građanina Zagreba, priznanje koje je itekako zaslužio.