Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pohvale Sanaderu u Kongresu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki kongresnik Tom Lantos, početkom ovoga tjedna odao je priznanje naporima koje hrvatski premijer Ivo Sanader ulaže u integriranje Hrvatske u NATO i pripremanje za njezino punopravno članstvo u Europskoj uniji.

U govoru održanom 23. srpnja tijekom opće rasprave, koji je u četvrtak objavljen u transkriptima Kongresa, Lantos je kazao kako kolegama u Kongresu želi ukazati na "izvrstan rad hrvatskog premijera Sanadera, pod čijim je vodstvom Hrvatska načinila velike korake na integraciji u NATO i pripremama za članstvo u EU".

Pročitajte i ovo Prosvjedi u SAD-u "Ne u naše ime" Prosvjednici okupirali jednu zgradu američkog Kongresa, traže prekid vatre u Gazi Ilustracija Istina je vani Nesvakidašnje saslušanje u Kongresu ujedinilo zastupnike: Poznat odgovor na pitanje jesu li tijela pronađena u NLO-ima - ljudska?

Opisujući Sanaderov angažman u hrvatskoj politici od 1992. do danas, kongresnik Lantos istaknuo je njegovu ulogu u jačanju, modernizaciji i reformi HDZ-a u proeuropsku stranku desnog centra.

Pozdravio je Sanaderove napore da Hrvatska postane "aktivni sudionik ključno važnih međunarodnih institucija kao što su NATO i EU, koje pružaju okvir za unutareuropsku i transatlantsku suradnju".

Sanader je, po riječima Lantosa, bio spreman "donijeti teške odluke kako bi osigurao napredak Hrvatske" koja pod njegovim vodstvom bilježi "zdrav ekonomski rast od četiri posto godišnje" i poduzela je značajne reforme u pravosudnom sustavu i vođenju zemljišnih knjiga.

"Očekujem da će Hrvatska primiti formalni poziv da postane punopravna članica Saveza na summitu NATO-a u Bukureštu idućeg ljeta", naglasio je Lantos.

Kalifornijski kongresnik istaknuo je i doprinos transatlantskom dijalogu koji je početkom ovoga mjeseca dao Croatia summit 2007. u Dubrovniku, posvećen "Europskom novom jugu". 

Na summitu je, po njegovim riječima, "impresivna skupina političkih čelnika raspravljala o načinima pune integracije jugoistočne Europe u euroatlantsku zajednicu".

"Želim odati priznanje premijeru Sanaderu, za njegovu ulogu u pokretanju Hrvatske od prošlosti nacionalizma, koji je izazivao podvajanja, do budućnosti gospodarskog i političkog napretka kroz aktivnu i odgovornu međunarodnu suradnju", zaključio je Lantos.

Tom Lantos (79), veteran Demokratske stranke s 26 godina staža u Kongresu, jedan je od najutjecajnih članova Hrvatskog kongresnog kluba, koji okuplja više od 50 kongresnika i pruža snažnu podršku jačanju bilateralnih odnosa SAD i Hrvatske, te primanju Hrvatske u članstvo NATO saveza i njezinu punu integraciju u euratlantsku zajednicu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene