Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na prestenac

Pogledajte vitešku igru stariju od Sinjske alke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas je održana tradicionalna trka na prstenac u Barbanu. Ta je trka čak i starija od Sinjske alke, no nije održavana u kontinuitetu. Na svu sreću tradicija nije zamrla, a obnovljena je 1976. godine.

Sama trka prošla je izvrsno, odnosno njezino 37. izdanje, a najviše povoda za slavlje ove godine imao je Samuel Šoković, koji je uspio biti bolji od 14-orice kolega vitezova i osvojiti trku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kada bude 300. Alka Josipović: Za dvije godine Hrvatska će biti uspješnija i bogatija Slika nije dostupna Gotovina na Alki VIDEO 'Ja sam bivši vojnik, a sada ribar!'

>> Prvi puta u tri stoljeća Sinjsku alku posjetio turski dužnosnik!

Inače, moramo reći kako je ta trka čak i starija od Sinjske alke, no nije održavana u kontinuitetu. Na svu sreću tradicija nije zamrla pa je 1976. godine obnovljena. Vrlo slično kao i u alci, vitezovi moraju jahati na stazi te pokazati brzinu i preciznost.

Stazu dugu 150 metara moraju proći za manje od 12 sekundi. Uz to moraju pogoditi prstenac, koji je sličan alki, ali ima nešto više polja, njih pet. Pogodak u sridu se boduje s tri punta, a ostala polja, s pola, jedan i dva punta.

Čitava manifestacija dobila je na važnosti kad ju je počeo pohoditi bivši predsjednik Stjepan Mesić, a tu je tradiciju nastavio i predsjednik Ivo Josipović. Što je predsjednik poručio vitezovima, a što su rekli sami gosti utrke, odnosno turisti, pogledajte u video prilogu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene