Obavijesti Video Pretražite Navigacija
gorjele bale

Pogledajte snimku sanacije požarišta u tvornici papira, stigli i rezultati o kvaliteti zraka

Požar u tvornici papira PAN (Foto: JVP Grada Zagreba)
Požar u tvornici papira PAN (Foto: JVP Grada Zagreba) JVP Grada Zagreba
Aktualno Galerija +0 Požar u tvornici papira PAN (Foto: JVP Grada Zagreba) Galerija 1/1 >>
Požar u zagrebačkoj tvornici papira PAN, koji je izbio u ponedjeljak u 22 sata, lokaliziran je i potpuno će biti ugašen danas do kraja dana. Požar su gasila 64 vatrogasca u 16 vatrogasnih vozila. Javna vatrogasna postrojba grada Zagreba ustupila nam je snimke požarišta snimljene iz zraka.

Nakon što je Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ na dan 11. lipnja 2018. godine, obaviješten o izbijanju požara unutar pogona tvrtke Pan,  djelatnici Službe za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju pravovremeno su izašli na teren provesti mjerenja o potencijalnom zagađenju zraka, priopćili su iz Ureda za upravljanje hitnim situacijama grada Zagreba.

Pročitajte i ovo Požar kod Šibenika Radi se na dogašavanju Požar kod Šibenika pod kontrolom vatrogasaca: "Izgorjela je površina od oko 450 hektara" Požar kod Šibenika Gasi ga 50 vatrogasaca Veliki požar kod Šibenika: "Zbog vjetra se vatra brzo širi, a gašenje otežava i nepristupačan teren"

Nakon obavljenih višestrukih mjerenja na samom požarištu vrijednosti ugljikova monoksida (CO) izmjerene su u vrijednostima do 92 ppm, što predstavlja vrijednost iznad graničnih dopuštenih vrijednosti propisanih Pravilnikom o graničnim vrijednostima izloženosti opasnim tvarima pri radu i o biološkim graničnim vrijednostima. Te su vrijednosti očekivane s obzirom na neposrednu blizinu požarišta.

Razine ugljikova dioksida (CO2) nisu odstupale od propisanih graničnih vrijednosti.

S ciljem utvrđivanja mogućih nepoznatih organskih zagađenja u zraku, izuzeti su uzorci i izvršena je analiza uzoraka zraka plinskom kromatografijom vezanom na spektrometriju masa (GC-MS). U uzorcima zraka utvrđene su manje količine spojeva iz skupine BTEX-a (etil benzen, m,p-ksilen i o-ksilen), spojeva iz skupine trimetil benzena i tragovi spojeva iz skupine ugljikovodika. Predmetni spojevi uobičajeno se oslobađaju tijekom izgaranja gorive mase ove vrste. Osim navedenih spojeva u dostavljenim uzorcima nije utvrđena prisutnost toksikološki značajnih spojeva.

Na lokacijama udaljenijim od mjesta izbijanja požara nisu zabilježena značajnija odstupanja od svakodnevnih mjerenja. Rezultati mjerenja kakvoće zraka u realnom vremenu dostupni su na aplikaciji Ekološka karta Grada Zagreba. 

Radi dodatne procjene ponovit će se trenutna mjerenja i pregledna analize zraka plinskom kromatografijom vezanom na spektrometriju masa (GC-MS), priopćili su iz Zavoda.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene