Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekskluzivne snimke iz zraka

Pogledajte pustoš koja je ostala iza katastrofalnih požara u dalmatinskom zaleđu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vatra je u svega nekoliko dana na prostoru dvije županije - Zadarske i Šibensko-kninske, opustošila 44 tisuće hektara.

Donosimo zračne snimke iznad područja mjesta Vukšići u zadarskoj županiji. Vatra je u jednom trenutku došla nadomak autoceste A1. Izgorjelo je na desetke hektara makije i niskog raslinja.

Pročitajte i ovo Eksplozija raznijela dio kuće - 2 intervencija vatrogasaca Eksplozija raznijela dio kuće: Muškarac prevezen u bolnicu Požar u Segetu Gornjem Kod Trogira FOTO Veliki požar planuo u Dalmaciji: Vatra je pod kontrolom, ali zbog ovoga je pred vatrogascima duga noć

Područje susjednog zaseoka - Lišana Ostrovičkih, također je stradalo u požaru. I tamo je izgorjelo na desetke hektara makije i niskog raslinja.

Prijetnje za kuće i mještane ipak je bilo i to na području između zaseoka Pavići i Đevrske. Zbog vatre koja je dolazila, s tog je područja evakuirano 39 osoba. Tamo je izgorjelo više od 700 stabala badema i 50-ak stabala maslina.

Gorjelo je i na području Ostrovice. Vatra je prijetila zaseocima Mandići i Bjelanovići, ali su sve naseljene kuće ostale obranjene. Izgorjelo je više od 1000 hektara šume, trave makije i niskog raslinja.

Na cijelom tom području gorjela je uglavnom makija i nisko raslinje. Pokazuje to i priložena snimka od Đevrske prema Ostrovici.

Vatra je uništila i staništa brojnih životinja. To je područje pretvoreno je u pustoš u kojoj više nema života. Samo u priobalju, u pustoš je od početka godine pretvoreno gotovo 69 tisuća hektara, odnosno 690 kilometara četvornih. Ta brojka jednaka je površini Zagreba i Rijeke zajedno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene