Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suze Svetog Lovre

Prizori najsjajnije noći u godini!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnogi su noć proveli pod vedrim zvjezdanim nebom. Nebeske krijesnice poznatije kao Suze svetog Lovre bile su najaktivnije baš noćas, a mogle su se vidjeti iz svih dijelova svijeta.

Bila je to najljepša noć u godini, meteorski potok perzeida i mnoštvo nebeskih krijesnica. I Mjesec je bio naklonjen, nije bio pun, jer je 'krijesnice' najbolje vidjeti u potpunom mraku.

Pročitajte i ovo Darijo Brzoja: Suze svetog Lovre - 5 suze svetog lovre Kiša meteora stiže ranije nego inače: Brzoja objasnio zašto je tome tako i kada ćete ih moći najbolje vidjeti Slika nije dostupna Meteorski roj FOTO Još nije kasno vidjeti spektakularne 'suze svetog Lovre'

>> Pogledajte VAMPIRA među zvijezdama

Cijelu noć i zoru na nebu se odigravao pravi 'vatromet'. 60 do 80 zvijezda padalica u jednom satu. 'Zemlja ulazi u jednu ogromnu hrpu malih ledenih komadića, koje brzinom od 60 kilometara u sekundi udaraju u zemljinu atmosferu i to su bljeskovi temperature i do 30 tisuća stupnjeva', rekao je astronom Korado Korlević.

Nebeska se tijela, baš kao i Zemlja, vrte oko Sunca. Jedno od njih gubi 'materijal'. 'Recimo da smo mi u jednom autobusu, koji je Zemlja, i da je taj autobus naletio na šljunak, koji je neki kamion izgubio po putu i odbio se, te se nama odbija o staklo autobusa i mi to vidimo. U ovom je slučaju to bio komet koji se zove Swift Tuttle', objasnio je Korlević.

Nebo je, međutim, pripremilo još jedno iznenađenje. 'Noćas oko 3, 4 sata, kad bude najviše vidljivih perzeida, jako će blještati i Venera na istočnom nebu, a iznad nje će biti i sjajni Jupiter', dodao je Korlević.

Tko je propustio nebeski igrokaz, propustio je najsjajniju noć. Nova je predstava, međutim, zakazana za točno godinu dana.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene