Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VREMENSKA PROGNOZA

Ponesite kišobrane! Otkrivamo kada nas očekuje prestanak oborina

U idućim danima uglavnom kišovito vrijeme. Sredinom tjedna Jadran ponovno očekuje porast temperature i ugodno vrijeme. Meteorolog Nove TV Darijo Brzoja donosi vremensku prognozu.

Čak 24 stupnja danas u Dubrovniku, uz sunce, prilično je visoka temperatura za studeni, samo stupanj manje od rekorda, na jugu zabilježenog još daleke 2004. Tako je u Dubrovniku danas izgledala ova pauza, prije nove kišne epizode koja nam stiže već sutra.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Kakva će biti najavljena promjena vremena? Što sve možemo očekivati donosi meteorolog Ivan Čačić Ilustracija Gotovo je ljeto u proljeće DHMZ se oglasio zbog velike promjene vremena i zahladnjenja: "Pratite upozorenja na opasne pojave"

Oborina će ponovno biti obilna, posebno južnije. Lokalno se u Dalmaciji može očekivati između 25 i 80 litara kiše, pa na to upozorava i DHMZ putem Meteoalarma.

Razlog tomu vezan je uz Sredozemnu ciklonu, odnosno u višim slojevima atmosfere dolinu po kojoj nam u jugozapadnoj struji pristiže vlažan i topao zrak, dok nam se sa sjevera gura onaj hladan i u tom srazu dviju zračnih masa moguća su jača nevremena i velika količina oborine.

Već ujutro će u većini zemlje prevladavati oblačno s kišom, a na Jadranu i pljuskovima praćenim grmljavinom. Na sjeverozapadu zemlje i na sjevernom Jadranu kiša će biti češća upravo u prvom dijelu dana.

Na kopnu će puhati umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na sjevernom Jadranu umjerena i jaka, podno Velebita na udare i olujna bura. U Dalmaciji u početku isto tako umjeren i jak, ali južni vjetar i jugo. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti od 4 do 8, a na Jadranu od 12 do 17 stupnjeva.

U središnjoj Hrvatskoj većinom oblačno zadržat će se i poslijepodne, s tim da će kiše ovdje na sjeverozapadu biti sve rjeđe. Povremeno umjeren sjeveroistočnjak, a temperatura ne mnogo viša nego ujutro, bit će oko 9, 10 stupnjeva.

Oblačno, povremeno s kišom sutra i u istočnim krajevima naše zemlje. Uz slab do umjeren sjeverac, ni ovdje temperatura neće preko 10 stupnjeva.

Kišovito očekuje i gorske krajeve i sjeverni Jadran. Obilnija kiša, ako je bude na ovom području, uglavnom će to biti prijepodne kad na sjevernom Jadranu može biti i izraženijih pljuskova. U najvišem gorju moguće je malo susnježice ili snijega. Kasnije mirnije, oborina će poslijepodne biti sve manje, a na moru će proviriti i sunce. Puhat će jaka, podno Velebita i olujna bura, a temperatura će biti oko 15 stupnjeva. U gorju, maksimalno 6 ili 7 stupnjeva.

U Dalmaciji će se i poslijepodne zadržati vrlo nestabilno, uz kišu i pljuskove te lokalno obilniju oborinu. Najviše u zaleđu i na krajnjem jugu. Tu će još uvijek biti i jakog juga, dok će na sjeveru zapuhati bura koja će se polako širiti duž obale. Temperatura će biti najčešće 17 ili 18 stupnjeva. Niža u zaleđu, dok na jugu može i do 20.

U utorak na kopnu u početku još oblačno, možda i uz malo kiše prije svega u gorju i na istoku, no potom će se smirivati i razvedravati. U srijedu i četvrtak stabilnije, djelomice sunčano, ujutro mjestimice s maglom i to poglavito u četvrtak. Jutra će pri tom biti malo hladnija, a dani postupno topliji.

Ovaj oborinski sustav i u utorak će se još zadržavati na našem jugu pri čemu će ondje još uvijek biti pljuskova, a potencijalno i izraženije kiše. Sjevernije uglavnom suho. Puhat će umjerena i jaka, na udare olujna bura, a slabjet će u srijedu. Tad će već duž cijele obale biti djelomice ili pretežno sunčano i suho.

U utorak s burom malo svježije, a sredinom tjedna i Jadran ponovno očekuje porast temperature i ugodno vrijeme.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene