Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska policija od danas je opremljenija za sprječavanje ulaska ilegalnih migranata u zemlju!


23 nova kombija s čitačima otisaka prstiju i uređajima za provjeru dokumenata stižu na adrese deset policijskih uprava.

Vezani članci Ilustracija Kakva pogreška! Odbili policajcima dati besplatne hamburgere, pa završili u zatvoru: ''Nije to prvi put'' Policija, ilustracija Strašna tragedija u Otoku: Dijete stradalo u prometnoj nesreći, preminulo u bolnici

''Šengenski bus'' mu je nadimak, no riječ je zapravo o kombiju koji bi trebao biti najveće pojačanje hrvatskoj policiji u pronalasku ilegalnih migranata.

"Čitač otisaka prstiju i uređaj za provjeru autentičnosti dokumenata, samo su dio opreme ovog multifunkcionalnog vozila. Ukoliko policajci posumnjaju u ispravnost dokumenata, mogu ih dodatno provjeriti na ovom ovdje uređaju."

Svi su sustavi elektronički spojeni s Interpolovim, a vozilo ima i vlastiti neovisni sustav napajanja za rad svih uređaja i opreme.

"Tu postoji i grijanje i klima, postoje baterije koje šest sati održavaju napajanje, tako da uopće nema problema - kao da smo u uredu bilo gdje", objasnila je Danijela Džimbeg iz uprave za granicu MUP-a.

Ured ovih vozila bit će hrvatske šume, brda, kukuruzišta - ukratko svi najkritičniji dijelovi zelene granice. Policija je na korištenje dobila 23 komada, vrijedna gotovo 3 milijuna eura. Financirani su iz europskog fonda, a ključeve je jutros podijelio resorni ministar.

"Nabava ovih multifunkcionalnih vozila nastavak je priče o pristupanju Republike Hrvatske šengenskom prostoru. To za Republiku Hrvatsku predstavlja strateški cilj", rekao je Vlaho Orepić, ministar unutarnjih poslova.

No kada će Hrvatska taj cilj ostvariti i ući u europsku zonu bez graničnih kontrola, Orepić nije odgovorio.

"Teško je sad prognozirati, ne možemo sad - vidjet ćemo. Čitav je niz okolnosti koje su vezane, ali isključivo tehničke prirode", rekao je Orepić.

Tehnika valjda neće zakazati u 10 policijskih uprava na vanjskoj granici Hrvatske. Od danas je svaka od njih bogatija za dva ''šengenska busa''. Granični prijelazi u zemlji tako su upravo dobili 23 nove mobilne kontrole.

U priloženom videu pogledajte kako izgledaju novi policijski kombiji.