Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istražili smo

Pogledajte definiciju obijesne vožnje zbog koje možete u zatvor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog divljanja na cestama uskoro će se ići u zatvor. Vlada predlaže da novo kazneno djelo postane obijesna vožnja. Istražili smo što će sve policija smatrati obijesnom vožnjom.

Izmjenama kaznenog zakona prekršaji poput vožnje u zabranjenom smjeru će vas odvesti u zatvor. 'Najveći broj onih najtežih nesreća sa smrtnom posljedicom događa se zbog nepropisne odnosno neprilagođene brzine, oduzimanja prednosti prolaska odnosno nepropisnog pretjecanja', ističe Josip Mataija, voditelj odsjeka za prometnu preventivu.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin nove nesuglasice Grbin o zloglasnom kaznenom djelu: "Želi zaustaviti Reuters". Odgovorili mu iz redova HDZ-a Borba oko pravosuđa - 5 Već je na drugom čitanju HDZ ne odustaje, a oporba zabrinuto poručuje: "Sloboda u Hrvatskoj je na kocki"

Evo definicije obijesne vožnje:
- izazivanje nesreće s teškim ili smrtnim posljedicama
- pretjecanja na nepreglednom mjestu ili pretjecanje kolone vozila
- vozeći preko 50km/h iznad dopuštene brzine
- oduzimanje prednosti
- vožnja pod utjecajem alkohola i droga,
- vožnja zabranjenim smjerom,

Sve je to sada definirano kao obijesna vožnja za koju su predviđene rigorozne kazne. No obijesni ste vozač i ako imate više od dopuštenih 0.5 promila alkohola u krvi što vas čini nesposobnim za vožnju. 'Velika većina dosadašnjih djela prekršaja koja su bila inkriminirana zakonom o sigurnosti prometa na cestama postaju sada kaznena djela', pojašnjava pravnik Mario Klokočovnik.

Propisujući rigoroznije mjere vladajući pokušavaju stati na kraj ovakvim prizorima. 'Prema sadašnjem kaznenom zakonu, kod prometne nesreće u kojoj je došlo do teške tjelesne ozljede neke osobe, zapriječena je kazna od 6 mjeseci do 5 godina zatvora, a prema prijedlogu mogla bi se izreći kazna zatvora do 10 godina', kaže Klokočovnik.

Oštre mjere bi mogle pomoći, ali nisu rješenje za sprečavanje velikog broja prometnih nesreća, slažu se i pravnici i policija. 'Kombinacijom poduzimanja preventivnih i represivnih aktivnosti nastojimo utjecati na ponašanje sudionika u prometu', rekao je na kraju Mataija. Vladin prijedlog izmjena kaznenog zakona poslan je u Sabor na izglasavanje. Bude li prihvaćen, ove će mjere ZR stupiti na snagu 2013. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene