Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica GSV-a

Podržani Vladini amandmani na proračun

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na današnjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća Vlada i poslodavci podržali su Vladine amandmane na državni proračun, dok su sindikati ostali suzdržani.

Predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Ivica Mudrinić izrazio je žaljenje poslodavaca za propuštenom prilikom da se donese uravnoteženi proračun.

Pročitajte i ovo Sindikati i praznik rada - 3 SRETAN VAM PRAZNIK RADA "Previše navijača, premalo igrača": Hrvati više vole slavlje od prosvjeda Sindikati polozili vijenac za radnike Apelirali na vladajuće Sindikati uoči Praznika rada: "Hrvatska više ne smije biti zemlja jeftine radne snage"

Proračun bez deficita bio bi poruka da možemo upravljati javnim financijama, to je pitanje kredibiliteta države i naše mogućnosti zaduživanja, rekao je Mudrinić novinarima ocjenivši kako je smanjivanje deficita ispod jedan posto BDP-a ipak uspjeh.

Socijalni partneri će mjesečno pratiti punjenje proračuna i kretanje zaposlenosti kako bi mogli pravovremeno reagirati u slučaju većih poremećaja, najavio je Mudrinić.

Sindikati nisu glasovali ni za niti protiv proračuna jer u njemu postoji ogroman broj stavki za koje ne znamo što znače, rekao je dopredsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

Koliko iznose ukupne potpore, zašto su sedam puta veće nego u tranzicijskim zemljama koje su ušle u EU, koje su vrste i oblici potpore a koja dinamika njihova smanjenja, pitao je Ribić dodavši kako će se o tome razgovarati na jednoj od idućih sjednica GSV-a.

S obzirom na kresanje nekih investicija u bolnicama i mi bismo voljeli znati što je s javnim sektorom, s bolnicama i školama, jer i to je važan dio hrvatskog društvenog i gospodarskog života, istaknuo je Ribić.

Na Ribićevu ocjenu da je proračun netransparentan i s puno konfuzije u stavkama reagirala je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor ustvrdivši da proračun nije konfuzan, a stavke su vrlo transparentne, te će još biti detaljno pojašnjene.

Vladi je žao što u pregovorima o plaćama sindikati nisu prihvatili nijedan njezin prijedlog, jer bi u tom slučaju deficit od 0,7 posto bio manji, rekla je Kosor.

Dodala je kako je Hrvatska gospodarska komora donijela odluku o zamrzavanju plaća svojih zaposlenika, no nitko od sindikata nije zbog toga prosvjedovao.

I ministar financija Ivan Šuker optužio je sindikate da je osnovni razlog deficita državnog proračuna bilo njihovo inzistiranje na provedbi sporazuma o rastu plaća u državnim i javnim službama u 2009. godini za šest posto.

Nadam se da ćemo moći ispunjavati sve svoje obveze u odnosu na isplatu plaća i mirovina u zakonskim rokovima, međutim ako dođe do određenih gospodarskih poremećaja sigurno će to biti daleko teže, kazao je Šuker.

Predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Ana Knežević napustila je ranije sjednicu GSV-a u znak neslaganja s nekim izmjenama Zakona o radu (ZOR), koje se ponajviše tiču preraspodjele radnog vremena.

Te su izmjene na štetu radnika i ako takav ZOR bude usvojen SSSH više neće sudjelovati u socijalnom dijalogu, najavila je Knežević.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene