Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu danas je nakon istrage pred Županijskim sudom u Karlovcu podignulo optužnicu protiv pilota Igora Trošelja (1974.) i Marijana Kudlika (1978.) jer su počinili teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti 23. rujna 2010. na vojnom poligonu 'Eugen Kvaternik' u Slunju, priopćio je DORH ne navevši pun identitet pilota.


Obojica su optužena da su tada tijekom provedbe 'Glavnog obučnog događaja HRZ i PZO 2010./2011.' upravljali zrakoplovima protivno Pravilniku o letenju zrakoplova i Pravilima o letenju oružanih snaga.

Drugookrivljenik Kudilk odgovarat će kao pilot, a prvookrivljenik Trošelj kao vođa skupine od četiri borbena aviona MIG-21 Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane Oružanih snaga Republike Hrvatske, navodi se u optužnici.

Dodaje se da su „postupajući suprotno navedenim odredbama pristali da dovedu u opasnost život ljudi i imovinu većeg opsega, jer je satnik Trošelj 'letio na način koji nije ranije dogovoren i nije javljao svoje manevre svojim pratiteljima'.

Istodobno je, navodi se u optužnici, ne izvješćujući, manevar izvodio i natporučnik Kudlik, 'tako da nije vidio vođu skupine, pa su se zbog tih manevara sudarili zrakoplovi i ispaljene rakete iz lansera desnog krila drugookrivljenikova zrakoplova'.

Dijelovi tih raketa u mjestu Donjoj Šupici ranili su mještanku Mariju Klipu koja je osim više lakih zadobila i tešku ozljedu, t.j. otvoreni prijelom lijeve nadlaktice s prekidom živca lijeve ruke, piše na kraju optužnice.

Predsjednik Županijskog suda u Karlovcu Ivan Perković je rekao da optužnica još nije pravomoćna jer je upućena okrivljenicima na očitovanje. Ako ne bude prigovora, koji mogu podnijeti u roku od osam dana, optužnica postaje pravomoćna i tada se vrlo brzo može očekivati i dodjela predmeta određenu sucu i početak suđenja. O mogućem će prigovoru odlučivati izvanraspravno vijeće karlovačkoga županijskog suda, kazao je Perković.

Optuženi piloti dvaju zrakoplova MIG-21, koji su se tijekom izvođenja vježbe sudarila i pala, katapultirali su se i prošli su s lakšim ozljedama. (HINA)

Vezani članci Nadan Vidošević Sjećate se Nadana Vidoševića i sudske trakavice oko izvlačenja novca iz HGK? Danas je bilo govora o paralelnom sustavu upravljanja: "Zato sam dobila otkaz" Sudar motora i auta Ovo se viđa samo u filmovima! Motociklist za dlaku izbjegao sigurnu smrt, pogledajte ovaj manevar!