Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Državno odvjetništvo u Rijeco podnijelo je optužnicu protiv dvojice 36-godišnjaka zbog izazivanja željezničke nesreće u Rijeci prije više od godine dana.


Općinsko državno odvjetništvo ocijenilo je da je riječ o kažnjivom djelu protiv opće sigurnosti ljudi i imovine i sigurnosti prometa izazivanjem prometne nesreće.

Vezani članci Ilustracija (Foto/Arhiva: Dusko Marusic/PIXSELL) Vlak naletio na radni stroj kod Županje, policija istražuje uzrok nesreće Vlak u Njemačkoj, ilustracija (Foto: AFP) U naletu vlaka na kamion najmanje dvadeset ozlijeđenih, jedna osoba u životnoj opasnosti

N.J. se kao strojovođu teretnog vlaka i D.M. kao prometnika vanjskog prometa željezničke postaje tereti da su, unatoč primijećenoj tehničkoj neispravnosti teretnog vlaka koji je iz smjera Moravica prema Rijeci 21. studenoga 2009. godine vozio šesnaest vagona natovarenih kontejnerima, propustili potpuno ukloniti kvar. Oni su, utvrdilo je Općinsko državno odvjetništvo, dogovorno odlučili upravljati vlakom do odredišne postaje Rijeka.

>> Sa sto kilometara na sat vlaku otkazale kočnice?

>> 'Uzrok je ljudski faktor, ali moguća je i sabotaža'

Tereti ih se da su pritom znali za zahtjevne tehničke uvjete dionice do Rijeke, gdje je pruga u padu 25 posto, a brzina vlakova ograničena na 60 kilometara na sat. Dolaskom na kolodvor Sušak-Pećine vlak je razvio brzinu veću od dopuštene, zbog čega su se dva vagona otkvačila, iskliznula iz tračnica i prevrnula, a lokomotiva se s preostala tri vagona zaustavila na slijepom kolosijeku kolodvora. Hrvatskim željeznicama je ovom nesrećom učinjena šteta od 9,5 milijuna kuna, a na robi u kontejnerima od 282.280 kuna. (Hina)