Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Crnogorski veleposlanik u Zagrebu, Branko Lukovac, izjavio je podgoričkim medijima kako definiranje morske granice kod Prevlake između Crne Gore i Hrvatske trenutno nije prioritet dvije države.


"U odnosima između dvije zemlje to pitanje se u ovom trenutku ne postavlja kao prioritet. Granica je razgraničena na kopnu, a na moru je ostala za neko buduće vrijeme", kazao je Lukovac.

Vezani članci Ilustracija Užas u Podgorici: Žena s djetetom u naručju skočila u rijeku, bebu spasio švedski parlamentarac Ilustracija Šokirani vozač kažnjen na granici: Nije prijavio nove dijelove nakon popravka automobila

"Ranije su dvije zemlje načelno dogovorile na najvišoj državnoj razini da, ako Hrvatska pokaže želju da se sadašnji Privremeni sporazum pretoči u neki novi, predloži rješenja o kojima će se Crna Gora izjasniti", rekao Lukovac dnevniku "Republika".

On je naveo da Hrvatska od tih razgovora nije uputila nijednu
inicijativu i ocijenio da Privremeni sporazum sada dobro funkcionira, a da trajno rješenje čeka neki pogodniji trenutak.

"Ne vidim da će se to pitanje uskoro otvoriti", ocijenio je Lukovac. Protokol o privremenom režimu na poluotoku Prevlaka potpisan je u prosincu 2002. godine. Njime je predviđeno važenje privremenog režima do sklapanja ugovora o granici, a sam dokument nije prejudicirao konačno razgraničenje dvije države.

Priču o razgraničenju Hrvatske i Crne Gore potakao je bivši šef hrvatske diplomacije Mate Granić, koji je prije nekoliko dana u Budvi izjavio kako je Prevlaka i dalje otvoreno pitanje te da ga treba hitno riješiti.

Nakon toga, crnogorski ministar unutrašnjih poslova Jusuf
Kalamperović izjavio je u ponedjeljak medijima kako je Crna Gora, odmah nakon proglašenja neovisnosti, uputila pismo svim svojim susjedima s Prijedlogom o utvrđivanju granične crte.

Odgovor je, međutim, do sada dobila jedino od Bosne i Hercegovine, rekao je Kalamperović.

On je kazao da ne očekuje nikakve probleme sa susjedima, navodeći da su to već poznate administrativne granice bivše SFRJ, utvrđene nakon drugog svjetskog rata.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju