Obavijesti Video Pretražite Navigacija
21.043 tvrtke

UNATOČ PADU Podaci o blokiranima zabrinjavajući

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Fina je objavila najnovije podatke o blokiranim pravnim osobama u Hrvatskoj.

Moglo bi se reći da su podaci o blokiranim zabrinjavajući, ali je ipak riječ o značajnom padu u odnosu na prijašnja razdoblja, zbog novog Stečajnog zakona.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne i dugove prema Holdingu Bandić oprašta dugove blokiranima Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Gdje zadnjih 6 mjeseci nije bilo naplate FINA deblokirala više od 225 tisuća građana s ovrhama starijima od tri godine

2015. godina završila je s 21.043 blokirane tvrtke, što je znatno manje nego krajem 2014. godine, kada je blokirano bilo 47.870 tvrtki.

Od 21.000 blokiranih tvrtki na kraju prethodne godine, 17.093 su bile u neprekidnoj blokadi duljoj od 120 dana, a u tim tvrtkama je radilo ukupno 7.912 radnika. Važno je napomenuti da više od tri četvrtine takvih tvrtki ne zapošljavaju nijednog radnika.

Njihov dug iznosi 16,34 milijarde kuna, od toga 13,39 milijardi duguju vjerovnicima, 2,78 milijardi državi, a lokalnoj upravi i samoupravi 170 milijuna kuna.

Ako pogledamo stanje po županijama, najviše takvih tvrtki prošle godine bilo je u Gradu Zagrebu, zatim u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a na trećem mjestu je Primorsko-goranska županija.

Dakle, novi stečajni zakon je pokrenuo poduzetnike da rješavaju svoje dugove ili da se automatski pokreće stečaj nakon 120 dana blokade.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene